MP3 FM transmiteri za automobil

Categories Hardware, VideoPosted on

Iz novosadskog Positive-a stigla su mi na test dva simpatična uređaja namenjena muzičkom ugođaju u automobilima. Ukoliko posedujete neki bilo kakav audio-uređaj u vozilu sa ovim FM transmiterima moguće omiljenu muziku u MP3 formatu “prebaciti” u auto i emitovati.

Stvar je veoma prosta, dovoljno je u vozilu imati bilo kakav radio aparat koji može da pretražuje FM kanal i upaljač. Najbolje je na FM skali pronaći praznu frekvenciju, frekveniciju na kojoj ni jedan radio stanica ne emituje programa. Kada to uradite, recimo neka to bude 95.5 Mhz, ubacite FM transmiter u upaljačko ležite preko koga uređaj dobije napajanje, i putem dva dugmića podesite istu frekvenciju. I to je sve.

FM/MP3 transmiteri

Ostaje vam samo da napravite vaš omiljeni izbor muzike, premacite MP3 kolekciju na SD karticu ili USB stick i utaknete ih u donji deo FM transmitera. Muzika kreće da svira, a sam uređaj kontrolišete preko 5 dugmića ili preko daljinskog upravljača. Na LCD displeju koji ima pozadinsko osvetljenje, te je iako mali pogodan za očitavanje i tokom noćne vožnje, u dva reda karaktera prikazuju se sve statusne poruke. Pored, SD kartice i USB sticka, izvor muzike može biti i bilo koji MP3 plejer ili telefon koji se na FM transmiter spaja preko klasičnog  3,5mm audio porta. Tako omiljenu muziku koju nosite sa sobom možete slušati i u automobilu.

FM/MP3 transmiteri

Osnovna prednost ovih uređaja je da ne morate imati skup audio-sistem koji opet toliko privlači lopove, već u automobilu možete držati najobičniji radio prijemnik (ukoliko ga uopšte nađete na tržištu). A sa druge strane, FM transmiter će prebaciti “na zvučnike” MP3 fajlove sa bilo kog memorijskog uređaja.

U ponudi Positivea nalaze se dva FM transmitera. Prvi je Omega F-25B, a drugi je N/A FM transmiter. Oba su konstruktivno potpuno ista sa istim interfejsom i 3,5 mm ulazom na boku, s tim što kod modela Omega F-25B SD kartica kada se umetne u uređaj potpuno ulazi u kućište, dok kod N/A FM transmitera SD kartica viri iz uređaja a kartica je umetnuta tek toliko da uđu kontakt pinovi – što je malo nepraktično. Ulazi za USB su potpuno isti, kao i prikaz na LCD displeju.

FM/MP3 transmiteri

Cena Omega F-25B je 2.000 dinara i na njega uvoznik daje čak 3 godine garancije, dok N/A FM transmiter košta samo 680 dinara! Ovo znači da uz bilo kakav radio u kolima za samo 680 dinara imate MP3 plejer i neograničenu količinu muzike. Oba uređaja daju sličan veoam dobar kvalitet prenosa, s tim što se zbog boljeg rešenja na unutrašnjoj štampanoj pločici Omega F-25B manje greje i bolje smešta SD karticu, a tu je i trogodišnja garancija.

Nema više gomile CD-a po autu, i potrebe za CD changerom, a takođe FM transmiter lako možete spakovati u torbicu i poneti ga sa sobom smanujući time rizik od provale i krađe.

U galeriji možete videti slike ovih uređaja “u akciji”, kao i video gde se vidi kako se lako koriste i kako je lako imati MP3 muziku u kolima.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Deluju mi malo “kineski” sto se plastike tice i kvaliteta izrade – ali za taj novac sigurno dobra kupovina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *