Momci iz Brazila i “anđeo smrti”

Categories Politika, SvakodnevnicaPosted on

Verovatno su svi gledali "Momke iz Brazila" kao jednu fiktivnu, ali moguću priču o delovanju čuvenog "anđela smrti" Dr. Josefa Mengelea koga briljantno tumači Gregori Pek. Njegovi "kasni radovi" (nakon rata i Aušvica) nikada nisu potvrđeni, sve do sada, i najnovije knjige "Mengele: the Angel of Death in South America" argentinskog istoričara Jorge Camarasa.

Ono što je definitivno potvrđeno  je da je nakon rata i bega u Južnu Ameriku, živeo i "radio" u Argentini i Brazilu, te da je umro 1979. u Brazilu kao "Wolfgang Gerhard". Tek je 1985. nakon ekshumacije, a zatim i 1995, DNK analizom utvrđeno da je Wolfgang Gerhard zapravo Josef Mengele.

Jorge Camarasa u svojoj knjizi otkriva detalje koji ukazuju na nastavak rada dr Mengelea sa ekserimentima na polju genetskog inženjeringa. Britanski Telegraf prenosi detalje iz nove istorijske knjige koji ukazuju na to da je u brazilskom mestu Candido Godoi koje broji samo 7 hiljada stanovnika učestalo rađanja blizanaca, od kojih većina rođenih ima plavu kosu i plave oči (?!), što odstupa od svakog proseka.

Svedoci govore da je stvarno u to doba raštrkana seoska imanja obilazio terenski doktor koji se predstavljao kao Rudolph Weiss (?!), te da je posebno obilazio i pratio trudnoće ondašnjih trudnica, a davao im je i "nove vrste medikamenata". Ovo sa medikamentima je još sumnjivije i govori u prilog tvrdnji argentinskog istoričara jer je nepobitno utvrđeno da je Mengele tokom 50-tih bio suvlasnik jeden farmaceutske kuće.

Sve u svemu zanimljiva storija koja se neverovatno poklapa sa matricom bestseling novele Ire Levina.

Please follow and like us: