Moj Macintosh

Categories HardwarePosted on
Macintosh Powerbook 100

Negde 96′, 97′ slučajno sam došao u posed jednog istinskog rariteta, prvog Apple Macintosh notebook računara PowerBook 100 (code name: Derringer), i to za nekih tadašnjih 150 DEM-a.

Macintosh iz 1991.
Macintosh iz 1991.

Kada sam ga nabavio, nije bilo naponske jedinice, ali sam ga isprobao na velikom profi-multimetru. Ovaj PowerBook zahteva neuobičajen napon od 7,5 volti i specifične snage 1500 miliampera, tako da nigne nisam mogao da nađem odgovarajući adapter koji će mrežni napon (220V/50Hz) konvertovati na 7,5 volti.

Powerbook 100
Powerbook 100

Stoga sam morao da napravim adapter, u čemu mi je mnogo pomogao bivši kolega Miljenko Draganić koji mi je isprojektovao ceo ispravljač, od potrebnih komponenti do proračuna trafoa kao najbitnijeg elementa. Tu je nastao još jedan problem, nigde nismo mogli da nađemo odgovarajući trafo, pa smo morali da napravimo potpuno novi, prema odgovarajućem proračunu.

Nismo imali tzv. “motalicu” koja služi za namotavanje kalema trafoa, tako da je Miljeko “čast” namotavanja prepustio meni. Ko ovo nije ručno radio, onda sigurno ne zna koliko je teško namotati par hiljada namotaja tanke lakom izolovane žice, pri tome vodeći računa o preciznosti i kontinualnosti provodnika. Nekako smo i to završili, spojili smo adapter na Mac, i sve je radilo.

Još od tada, pokušavam da iznađem kako povezati PowerBook 100 i PC. Pošto nisam imao eksternu disketnu jedinicu, koja inače može da se nabavi za ovaj model (ali ne ovde kod nas), nisam mogao da koristim diskete kao mediji za razmenu podataka, iako sam pronašao softver za Mac-PC konverziju. Onda sam pomislio da ih spojim putem kablaže, odnos povezivanjem preko recimo serijskog porta, ali ni to nisam uspeo jer nigde koda nas nisam mogao da pronađem odgovarajući kabl. Malo sam se raspitivao, pa sam pronašao šemu Mac-ovog izlaza, ali to bi iziskivalo iznova projektovanje kabla.

Trackball na Powerbook 100
Trackball na Powerbook 100

Šteta što ga bar za sada ne mogu povezati sa raširenim PC-ijem, ali nadam se ću i to jednom uspeti. Inače PowerBook 100 odlikuje se vrlo malim dimenzijama (28 x 22 x 4,6 cm), i u pravom smislu predstavlja notebook jer je veličine (i debiljine) sveske.

 

Sa računarom je došlo i nešto softvera, od kojih je naznačajniji MS Word 5.0 for Macintosh. Ima tu još nekih korisnih programa, ali tekst procesor je najdragoceniji, jer ukoliko bih našao način za povezivanje sa PC-jem mogao bih ga nositi kao beležnicu, koju nosim u torbi. Njegove najbitnije karakteristike:

 • Godina proizvodnje: 1991.
 • Procesor: Motorola MC68HC000 na 16 MHz
 • RAM: 4 MB
 • HD: 40MB
 • Ekran: 9″, 640x400px, pasivna matrica
 • Težina: 2,5kg
 • Dimenzije: 28 x 22 x 4,6 cm
 • OS: System 7.0.1

Please follow and like us:

4 comments

 1. mislim sta mozes s tim comp. pa mobiteli danas imaju vise memorije!! cuvaj ga posluzit ce za 20 g kao antikvitet.. kupi si ljepo ko ja powerbook G4 12.1inch,i uzivat ces u svim blagodatima mac-a…..”think diferent”

 2. “kupi si ljepo ko ja powerbook G4 12.1inch,i uzivat ces u svim blagodatima mac-a.”

  Vrlo rado, bih ga kupio, ali nešto “nemama vremena” (čitaj – dovoljno sredstava).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *