Medvedić Miša

Categories SportPosted on

Prva Olimpijada koje se sećam bila je ona iu 1980. godine, odražana u  Moskvi – tadašnjem SSSR-u, kada su Ameri i ostali bojkotovali istu zbog intervencije sovjeta u Avganistanu.

Medvedić Miša

Ono zbog čega se, između ostalog sećam moskovske olimpijade, je maskota – simpatični medvedić “Miša”, čiju sam gumenu figuricu i značke dobio od ujaka koji je  tada nešto boravio u Sovjetskom Savezu.

Takođe, pored Miše koga su sovjeti pravili u najrazličitijim formama, te Olimpijade se sećam i pouspesima naših sportista. Prvenstveno, boksera Slobodana Kačara koji se sa našim košarkašima uzeo zlato i sećam se naše sjajnog rvača Šabana Sejdijua koji je osvojio bronzu i tako napravio veliki uspeh za naše tadašnje rvanje.

Ostalih učesnika se slabije sećam, ali smo zato jedva čekali nastupe našeg Kačara, dok su košarkaške utakmice sa Kićanoviće, Dalipagićem, Ćosiće i ekipom bile  prava poslastica.

Slučajno sam naišao na fotke sa te Olimpijade, i vezane ikonografije za napoznatijeg ruskog medevedića Miše.

Please follow and like us:

6 comments

 1. A ja sam godinu dana pre Olimpijade u Moskvi bio u SSSR i obišao Moskvu, tadašnji Lenjingrad i Kijev. (Tad je to bila česta apsolvenska ekskurzija, mada sam ja išao turistički ). Čak se sećam i cene – oko 350 maraka ukupno, avionski prevoz uračunat.
  Rusi su već bili spremili olimpijske suvenire tako da sam doneo prilično značaka i drugih prigodnih drangulija. Lik Mede je, mislim, bio na kožnoj sportskoj torbi, prilično jeftinoj koliko se sećam. (Ne i za Ruse – imali su posebne radnje za strance, a nas su uvek svrstavali sa turistima iz zapadnoevropskih zemalja. Uvek, bez izuzetka.)
  Naravno, bojkot je bio politički motivisan, a Rusi su to vratili 4 godine kasnije bojkotom američke Olimpijade.

 2. Sad se sećam Dragane jpš jednog suvenira – staklene figure visoke nekih 10-tak cm u obliku olimpijskog simbola te olimpijade, davno beše ;)

 3. Sad ste mi obojica lavinu sećanja “izazvali”.
  Vučko je baš bio junak te sarajevske olimpijade, verovatno jedan od najsimpatičnijih “zaštitnika” igara ikad osmišljenih. No, u zemlji su več postojale izvanredne reklamne agencije (tako smo ih zvali), Pamtim tu Olimpijadu jer j prva (i jedina) sa čijeg otvaranja sam pisao novinski izveštaj.
  A svi stranci koji su došli u Sarajevo vratili su se, na kraju igara, kućama pamteću našu čuvenu izreku “nema problema”. To su tad ponavljali sa smeškom u svakoj prilici.

  Inače, Gorane, setio si me jedne meni neobične stvari kada je Olimpijada u Moski u pitanju. Iznenadila me je, čak i za današnje prilike, velika lepeza proizvoda sa znakom igara. To niko od nas iz grupe nije očekivao. Reč marketing još nije bila frekventna pa smo svi govorili “vidi reklama za Olimpijadu”!

 4. Tako je Dragane, tada su Sovjeti prevazišli sebe i svoje jednolična pakovanja svedena na kartosnku ambalažu ;) Sećam se da sam nedavno gledao emisiju iz čuvenog “Trezora” o ekipi JRT koja je tada obavila divovski posao direktnog prenosa sa čini mi se 18 borilišta prema celoj planeti. Kapitalni posao je sjajno odrađen, a iz Sarajeva je emitovana besprekorna slika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *