Mediji – provera izvora i lažne vesti

Categories MedijiPosted on

audi

Pre samo par dana imali smo gorko-smešni događaj prenošenja parodije-vesti hrvatskog Nacionala i medija 24sata koji su bez provere preneti lažnu vest sa humoreska-sajta Njuz.net, a evo danas opet sličnog dešavanja a izvor je blog Svakodnevnica (ne verujem da “novinarka” Kurira prati Jalopnik blog).

Naime, listam dana Kurir u Merkatoru i vidim fotku koja mi je poznata, i setim se priče koja datira od pre godinu i po dana. Reč je o tekstu HARADINAJ KUPIO „AUDI“ KRVAVIM PARAMA koji napisan na osnovu ove fotke i mog blog zapisa Šta vozi Ramuš Haradinaj? gde sam 3. juna 2009 preneo zanimljivost sa poznatog auto bloga Jalopnik i uredno linkovao priču o Audiju i pomenutom kosovaru.

Novinarka Kurira je ne proveravajući ikakvu pozadinu fotografije i blog-zapisa kreirala teksto Audiju A8 koji čeka ovog haškog optuženika“:

  • piše da je  “Audi A8 snimljen u elitom delu Londona” – jeste snimljen u Londonu ali ne juče, i ne radi se o Audiju A8, već o modelu A4, slede izvodi od Audiju A8 i opis i cene opreme, iako je na slici A4
  • auto “A8” na slici ne pripada Haradinaj niti ga čeka u Londonu, da je novinarka ispratila samo link pročitala bi da je A4 slučajno snimljen, da se ne zna kome pripada, ali da je urednik bloga Jalopnik siguran da bi savršeno pasovao Haradinaju
  • manje važno, ali nezanemarljivo – ultimativni automobil za albance je Mercedes, tako da bi priča jednom AMG C63 bila verovatnija ;)

Kako bilo, Internet je izvor za sve medije pa i klasične, ali novinari ga moraju samosvenije i racionalnije koristiti. Objašnjenje i razvoj cele jedne potencijalno zanimljive priče samo je na klik daleko, samo se treba udubiti u svoj posao i ispoštovati pravila zanata.

U prilogu evo i printshota pomenutog teksta iz današnjeg Kurira koji zauzima čitavu jednu stranicu.

audi

Please follow and like us:

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *