Martin Mystère – strip sa edukativnom notom

Categories StripPosted on

Martin Mystère koji  sebe predstavlja sa “Nisam posebno nadaren. Samo sam veoma radoznao”  jedan od mojih omiljenih strip likova.

Scenarista Alfredo Castelli, koji je pre tridesetak godina već pisao scenarije za Zagora i Mister Noa, stvorio je 1982. lik areheologa kome je podario radoznalost i strip sa imenom Martin Mystere. Tada, kada u kući Boneli dominira vestern, bio je to pokušaj da se napusti klasična avantura i stvori novi strip na kulturnim, ali i edukativnim osnovama.

Svaka epizoda prebogata je podacima i istorijskim, geografskim, antropološkim i sociološkim informacijama, koja pored toga što edukuje čitaoce, čini da i oni postanu radoznali, te da pomenute fakte proveri i dalje istraži. Kada smo kao klinci čitali Martina Misteriju nije bilo Interneta, ali se profesor i u stripu često koristio računarima. Ova činjenica je malo otežavala pomenuta istraživanja, ali je sada u ovom vremenu novo isčitavanje Martina Mystère mnogo zanimljivije.

Zahvaljujući kući Veseli četvrtak ponovo smo u mogućnosti da pratimo Bonelijava izdanja i spremni smo za novo čitanje Martina Mystère.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *