Logo dizajn i kolorne šeme

Categories branding, Infografika, Techno, Web designPosted on

Kako odabati kolornu šemu za logo?

Jedan od ključnih elementana izgradnje snažnog brenda, pored dizajna logoa, je kolorna selekcija tj. kolorna šema. Svaka boja izazavia različit osećaj i takođe mnoštvo asocijacija. Izborom boje ili kombinacije boja za određeni brend identitet, mi takođe biramo i određenu acocijaciju, odnoso vršimo izbor osećaja koji želimo da pobudimo u korisniku.

Zato je od vitalnog značaja izabrati boje koje najefektnije  reprezentuju identitet.

Pogledajte neke od logoa velikih brendova i kolorne šeme koje su odabrali, te kakve osećaje nose te boje:

Na IT Akademiji napravili su sjajan vodič za sve one koji osmišljavaju novi ili redizajnirju stari vizuelni identitet. U Vodiču za boje pisali su o njihovom značenju i najboljoj upotrebi, a sada je tu i  infografik gde možete saznati sve o pravilnoj upotrebi boja prilikom izrade logoa, izbora korporativnih boja i stvaranja korporativnog identita:


 

Kada društvene mreže menjaju logo

gapyg Gap   logo or no logo

Poznati američki ritejler Gap pre nešto više od nedelju dana pokušala je da promeni sopstveni vizuelni identitet krećući od preomene logoa, a sve se završilo vrlo neslavno pod snažnim uticajme društvene online zajednice.

Gap je na sopstvenoj  Facebook stranici najavio promenu logoa, i susreo se sa lavinom kriticizma, počevši od komentara na Facebooku do reakcija na Twitteru.

Logoi u negativu

David Airey na blogu posvećenom logo dizajnu sakupio je i predstavio 35 jako dobrih i kreativnih logoa u čiji dizajn je utkana pametna upotreba negativ prostora radi ekstra obogaćivanja logoa dodatnom simbolikom.

Jedan od klasičnih primera jednostavnih a veoma dobrih negativ logoa je onaj FedEx-a (globalni svetski “poštar”), a pogledajte i ostale primere:

Ko ne vidi dodatnu simboliku, neka obrati pažnju na negatvi prostor (belinu) između slova “E” i “x” – tu je strelica koja simbolizuje kretanje, usmerenje, transport…

Please follow and like us:

Comments are closed.