Lively – Google virtuelni svet

Categories GooglePosted on

 

Nakon veoma uspešnog „Second Life“-a koji ima svoje poklonike širom sveta (kod nas se ovaj servis nije baš ukotvio, ali je bilo par pokušaja iskorišćavanje blagodeti virtuelnog sveta), i Google je upravo publikovao sostvenu verziju virtuelnog sveta pod nazivom Lively.

Lively zahteva instalaciju malog browserskog dodatka dostupnog za IE i FF, ali za za Windows verzije pomenutih, a za prijavu na servis možete iskoristi postojeći Google nalog. Za razliku od „Second Life“-a, Lively nije jedan jedinstven virtuelni svet, već konglomerat virtuelnih soba (zasebnih kvazi-životnih situacija-scena).

Unutar virtuelnih soba stupate u interakciju sa drugima putem dostupnih ili kreiranih avatara, a same sobe/situacije mogu da kreiraju i sami korisnici. Pogled na prilično privlačno grafičko okruženje (podseća na SIM game engine) je iz trećeg lica (kamere) i slobodno možete da se kreće kroz prostor korišćenjem miša ili tastature. Za sada se zamerke mogu uputiti na upravljanje vašim virtuelnim "ja", koje je za sada nedorađeno.

Kako god, ideja je da ne postoji jedan "nametnuti" virtuelni svet, već ogroman broj user-generated mikro-svetova. Još jedna dobra opcija je umetanja virtuelnih loakcija na web stranice.

Please follow and like us: