Lenovo ThinkPad X1 kao oklopnjak

Categories Hardware, Techno, VideoPosted on

Imao sam danas prilike da na poziv PiN Computersa (Lenovo distributera) prisustvujem IBM-Lenovo skupu na kome su predstavljeni najnoviji dometi brenda koji slavi čak 100 godina inovacija. Predstavnici IBM-Lenova potrudili su se da prezentuju sve novosti iz hardverskog opusa ovog velikog proizvođača.

“Zvezda” dana trebao je biti Lenovo ThinkPad X1 super računar u mini pakovanju koji na žalost nije još stigao do nas, ali će biti dostupan u Srbiji već za par nedelja. Radi se o 13-inčnom modelu standardnog IBM-svedenog dizajan koji je beskompromisan u pogledu performansi, robustnosti, veka baterije i pre svega brzine. Nenad Basta iz IBM-a predstavio je osnovne komparativne prednosti koje će zadiveti i konkurenciju.

Naime, X seriju odlikuje RollCage magnezijumsko-karbonska šasija na koju se kače svi elementi računara, dok su vitalni delovi poput diska i optičke jedinice dodatno ojačani metalnom zaštitom. Novost je i ojačanje poklopca sa LCD ekranom koje se takođe u potpunosti ne ugiba, a napravljeno je od istog materijala. Tako je računar veoma izdržljiv i veoma tanak, samo 1,6 cm, a i pored silnih ojačanja težak je samo 1.72 kg.

Robusnost je dokazana silnim testovima, i ispunjenošću standarda i to MIL vojnih – od 12 zahteva u pogledu vojnih standarda X1 ispunjva čak 8! Što znači da je serijski fabrički računar na nivou vojnih zahteva, a u prevodu to znači da ga možete iskustiti sa 180 centimetara i on će nastavati da radi. Takođe, recimo metalne šarke se testiraju na 30 hiljada otvaranja/zatvaranja.

I to nije sve, najosetljiviji deo – ekran, postavljen je na višu stepenicu. Opcija je Corning Gorilla Glass zaštita koja štiti ekran od direktnih udaraca. Testiran je da izdrži udarac metalne kugle teške 800 grama sa visine od pola metra. Teško da će vam desiti takva nezgoda ali je sjajno znati da se ekranu ništa ne može desiti. Istovremeno isti taj ekran pruža kontrast od čak 350 NIT-a što omogućava da vidite sadržaj na ekranu i na direktnom suncu.

Sledaća stvar je tastatura, robusna i bešumnija nego ikada, sa pozadinskim LED ostvetljenjem za komforan rad noću. Takođe, otporna je na prolivanje tečnosti zahvaljujući podtastaturnim mini bazenim i odvodima tečnosti. Pojednostavljeni dizajn eliminisao je neke uobičajene tastere poput SysRq, dok su zadržani tasteri bogate funkcionalnosti uključujući tastere za multimediju i tastere za kontrolu glasovnih poziva.

Optimizaciju baterije potpomaže odgovarajući softver, a uz docking bateriju operativni veka sa jednim punjenjem produžen je na preko 20 sati rada.

Većina novih Lenovo serija računara ubrzana je Lenovo Enhanced Experience 2.0 unapređenjem prvenstveno za Windows 7 čime se ubrzava podizanje računara , čime se X1 računar podiže čak 20 sekundi brže u odnosu na ostale Windows 7 mašine (ali i mnogo brže spušta). I to nije sve u pogledu brzine, pa se opciono nudi i Lenovo RapidDrive – hardversko-softversku optimizaciju zasnovanu na SSD tehnologiji gde se smešta ceo sistem. Ovom optimizacijom postignuo je da se Windows 7 podigne za samo 9,5 sekundi.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *