Lenovo ThinkPad Edge 13

Categories HardwarePosted on

Evo još jedne sjajne premijere na blogu. Reč je Lenovo ThinkPad Edge 13″ – prenosnom računaru koji možemo svrstati u sub-notebook klasu jer se po dimenzijama i funkcionalnostima nalazi tačno na sredini, između netbook i laptop računara.

Kako se prvenstveno kategorišu po dijagonali ekrana, sa svojih 13,3 inča Edge 13 je sjajan za dugotrajni rad, za razliku od IdeaPada i ostalih netbookova sa dijagonalam od oko 1o inča, i daleko, daleko nadmoćniji zahvaljujući moćnom AMD Athlon Neo X2 Dual-Core procesoru, nasuprot slabašnim Atomima koji teško guraju ozbiljniji multitasking. U Edge seriji pored ove dijagonale, na raspolaganju su još dve, od 14 i 15,6 inča.

Istovremeno, ThinkPad Edge 13 nosi najbitnije karakteristike netbookova – male gabarite i lakoću. Sa svojih 1,6 kilograma zajedno sa baterijom i dimenzijama od minimalnih 228mm x 25,4 mm x 322 mm najviše podsećana neku svesku i predstavlja primer poslovne mobilnosti. Pri tome, iako se radi o nekoj vrsti tehno-minijature, ništa mu ne nedostaje.

Lenovo ThinkPad Edge 13″ poseduje klasičnu vrhunsku ThinkPad tastaturu, pune veličine dodatno optimizovanu izbacivanjem nekoliko tastera koje korisnici retko koriste, te pojednostavljennjem upotrebe funkcijskih tastera samo jednim dodirom. Lenovo je zamenio tradicionalmu matiranu tastaturu koju povezujem sa ThinkPad serijom još od njenih početaka, sa jednom novo trendy verzijom. Odličnu ergonomsku tastaturu kod koje međuprostor između tastera dostuže 4-5 milimetara, prati veliki touchpad sa multi-touch opcijom, koja uveliko olakšava pregled raznih sadržaja, pogotovo fotki i prilikom upotrebe funkcije zumiranja, rotacije i scroll-ovanja. U sredini tastature je klasični IBM-Lenovo TrackPoint kako dodatni mehanizma upravljanja, nezgodan za navikavanje, ali vrlo upotrebljiv nakon navikavanja.

Iznad tastature, u robustnom tankom poklopcu smešten je izuzetni 13,3 inčni LCD ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem, iznad koje se nalazi web kamera, koja kod 14 i 15″ modela ima rezolucijom od 2 megapiksela. Rezolucija ekrana od 1366 x 768 piksela sa sjajnim kontrastom i odzivom je optimalna za poslovne korisnike i nema ograničenja skučenosti koja se oseti kao kod netbookova. Ipak, ova TN matrica je nešto lošija  po pitanju ugla gledanja koji je nešto ograničeniji, ali kada ga podesite nema problema.

Što se tiča portova, sa na desnoj ivici nalaze se USB 2.0 ulaza, dual audio port, čitač memorijskih kartica i priključak za punjač. Sa leve imamo VGA izlaz,  LAN priključak, još jedan USB 2.0 i malo iznenađenje za ovako mali računar- HDMI izlaz. Kako je kućište kod 13″ modela zaista minimalno, nije bilo mesta za DVD optičku jedinicu, ali ona standardno dolazi u modelima većih dijagonala. U prednjem delu, duž frontalnalne ivicesmešteni su stereo zvučnici, doduše slabašni, ali koji će zadovojiti sve korisnike u trenucima dokolice i opuštanja.

Edge seriju pokreću moćni dual core procesori, na raspolaganju su i AMD i Intel platforma, a konkretno na ovom 13″ Edgeu integrisan je AMD Athlon Neo X2 Dual-Core L325 koji radi na 1,50GHz, koji radi u sprezi sa čak 4 Gb DDR2 memorije i diskom kapaciteta 320 GB. Lenovo ThinkPad Edge 13″ pokreće operativni sistem Windows 7 Home Premium i to 64-bitni, a potencijalnim korisnicima su na raspolaganju i brojne opcije povezivanja i prenosa podataka, kao što su gigabitni Ethernet, pomenuti HDMI, WiFi u b i g varijanti i naravno Bluetooth. Windows 7 radi glatko i tečno, multitasking je neometan, a zahvaljujući klasičnoj grafičkoj kartici Intel GMA 4500MHD na ovom Edgeu slobodno možete pokrenuti i igračke klasike poput Unreal Tournamenta, Half Lifea, pa čak neke novije naslove.

Ultraprenosnik ne bi bio toliko mobilan da nema odgovarajuće baterije. U modelu na testu integrisana baterija omogućava do oko 3 sata rada u punom opterećnju, dok se prelaskom na režim štednje može postići i deklarisanih 5 sati. Mežutim, sa 6-ćelijskom baterijom kao opcijim imate na raspolaganju ono što nazivamo “celodnevno računarstvo”, odnosno autonomiju od preko 8 sati.

ThinkPad Edge 13 uspešno spaja vrhunske performanse i atraktivan izgled, a uz mnoštvo pomenutih naprednih funkcija, ovja  subnotebook izdvaja se od ostalih i po tome što dolazi sa atraktivnim bojama kućišta (poklopca) – ponoćno crnoj namenjenoj muškarcima i Heatwave crvenoj namenjenoj ženama (uslovno rečeno), tako da je izuzetan spoj elegancije i naprednih poslovnih performansi.

ThinkPad Edge 13 dobio sam na test iz PIN Computersa gde se može nabaviti po ceni već od 50.748 dinara, pa naviše, a sve u zavisnosti od ugrađenih opcija. Evo i kratko video prikaza spoljašnosti računara, a detalje možete pogledati u foto galeriji.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *