Lažni Dejvid Bekam i sladoled

Categories MarketingPosted on

Od nedavno se na našim televizijskim stanicama “vrti” Frikom-ova reklama za novi sladoled “football”, u kojoj navodno Dejvid Bekam “iskače” sa plakata u nekom supermarketu da bi sa okupljenim klincima podelio radost uživanja u novom sladoledu i nekakvim sličicama.

Na prvih par gledanja reklamnog spota, iskreno rečeno uopšte nisam primetio da se u stvari ne radi o pravom Dejvidu Bekamu – najplaćenijem fudbaleru na svetu, već sam tek kasnije ukapirao da se radi o unajmljenom liku koji “emulira” original. Ideja nije nova, dobro je izvedena, ali mislim da nije bila opravdano eksploatisana.

Prašina se digla tek kada je prevara provaljena u hrvatskoj štampi, jer se i tamo istom reklamom prezentuje nova vrsta sladoleda, ali u ovom slučaju u organizaciji tamošnjeg Leda, koji je kao i beogradski Frikom vlasništvo velike i vrlo uspešne hrvatske kompanije Agrokor.

Ovom reklamnom kampanjom gledaoci/potencijalni potrošači dovode se u zabludu, što nije samo etički nekorektno, već podleže i određenim Zakonskim sankcijama. Kako je primetio ovdašnji Kurir, u sloganu kampanje “Da igraš kao Bekam” prezime velikog fudbalskog asa je (ne)namerno pogrešno ispisano “Beckam“, dok se u originalu piše “Beckham“.

Kurir je otišao čak malo dalje, pa je kontaktirao direktorku marketinga Frikoma Mariju Čolić, a na “golicava” pitanja marketerka nije imala najspremniji odgovor:

Citat:

Znate, ja sam na sastanku, i kako bih uopšte mogla da znam da ste vi novinar? Odakle vam ideja da taj maneken liči na Bekama? Znate šta, otkud vam ta ideja, kad je naš sajt tek u izgradnji? Osim toga, imam loša iskustva sa novinarima, i ukoliko želite da razgovarate sa mnom, moraćete da se obratite mojoj sekretarici i obavezno priložite dokaz da ste novinar

Sve nezgodni odgovori na nezgodna pitanja, a njihov sajt je stvarno “u izgradnji”, što baš i nije preporučljivo i profesionalno usred velike marketinške kampanje.

Izgleda da su ovom kampanjom hteli da dignu veliku prašinu, pa makar i pomalo negativnu, a kako izjavljuju u kompaniji:

Citat:na spot su se odlučili tek posle detaljnih konsultacija sa pravnicima

Videćemo šta će biti nakon izvesnog vremena, te da li će “original” reagovati na ovu zloupotrebu.

Please follow and like us:

25 comments

 1. Poz
  Ja sam naisao na stapic sa 5.000e i koferom na kome pise Dubai.
  Vi ste dobili po 100.000, a ja samo 5.000…
  bas sam baksuz :)
  Ovo verovatno ima svaki treci sladoled!

 2. sa frikomovog sajta
  klikni na srpski, pa na “Zabava”, pa lepo pise “pravila nagradne igre spoji i osvoji”
  jedino sto mi iz makedonije nemamo pravo da igramo
  jel neko oce audi ako ga dobijemo?

  PRAVILA NAGRADNE IGRE “SPOJI I OSVOJI”

  Industrija smrznute hrane ‘’Frikom’’ a.d. organizuje nagradnu igru u toku leta 2006. godine pod nazivom ’’SPOJI I OSVOJI’’.

  U nagradnoj igri mogu učestvovati svi građani Srbije i Crne Gore koji prihvataju Pravila nagradne igre.

  U nagradnoj igri ne mogu učestvovati zaposleni u Frikomu i članovi njihove uže porodice, koji žive sa njima u zajedničkom domaćinstvu.

  Članom 6. Pravila nagradne igre predviđen je način učešća u nagradnoj igri:
  Da bi se učestvovalo na završnom izvlačenju Nagradne igre 15.09.2006. godine , potrebno je poslati 3 (tri) štapića, koji nemaju dva istovetna piktograma na oba kraja štapića.

  Štapići sa dva istovetna piktograma na oba kraja štapića, daju odmah pravo učesnicima Nagradne igre na (INSTANT) nagradu koju predstavljaju ti piktogrami.
  Svi dobitni štapići (izuzev štapića sa dva Frikom piktograma) su zaštićeni kodom. Kodovi su deponovani u bankarskom ili sudskom depozitu.

  Dana 15.09.2006. godine biće organizovano javno izvlačenje kada će biti dodeljeno putovanje na Kubu, kao i instant nagrade koje ne budu dodeljene najkasnije do 01.09.2006. godine.

  Štapići sa dva istovetna piktograma i zaštitnim kodom, koji budu prezentovani posle 01.09.2006. godine ne daju pravo na dobijanje instant nagrade.

  Direktor će doneti Odluku o formiranju komisije za sprovođenje nagradne igre koja će proveravati autentičnost i istovetnost štapića koje donesu lica koja su učesnici u nagradnoj igri sa štapićima i kodovima koji su deponovani u bankarskom ili sudskom depozitu. Samo tako zaštićeni dobitni štapići daju učesniku pravo na INSTANT nagradu. Štapići, koji nemaju odgovarajuću zaštitu u skladu sa članom 5. ovih Pravila, ne daju pravo na dobijanje instant nagrada.

  Piktogrami koji su urezani u štapiće predstavaljaju sledeće nagrade:

  Dubai – označava putovanje u Dubai;

  Maldivi – označava putovanje na Maldive;

  Audi – automobil Audi Q7;

  100.000 € – predstavlja potrošačku karticu sa kojom dobitnik kupuje robu u vrednosti od 100.000 € (8 739 150 din);

  5.000 € – predstavlja potrošačku karticu sa kojom dobitnik kupuje robu u vrednosti od 5.000 € (436 957,8 din);

  TV Plazma – predstavlja TV Plazmu;

  Frikom logo – označava jednu od nagrada Majice, kačketi.

  Svaki učesnik može poslati neograničeni broj kovert, i koje sadrže po 3 (tri) komada štapića, koji nemaju oslikane istovetne piktograme na krajevima štapića.

  Koverte s potrebnom kombinacijom za učestvovanje i izvlačenje opisano u čl. 6. ovih Pravila potrebno je poslati na sledeću adresu: FRIKOM a.d., Zrenjaninski put bb, poštanski fah 21, 11213 Beograd, za Nagradnu igru “Spoji i osvoji”, sa tačnim ličnim podacima (ime i prezime, adresa sa poštanskim brojem, kontakt telefonom) kako bi se učesniku moglo dostaviti obaveštenje o uručenju nagrade.

  Priređivač zadržava pravo da se u prodaji na tržištu nađe neograničen broj sladoleda koji na štapićima nemaju elemente Nagradne igre ”SPOJI I OSVOJI” (blanko ili sa drugim znakom).

  Svi dobitnici nagrada u nagradnoj igri su u skladu sa čl. 83 Zakona o porezu na dohodak građana Sl.glasnik RS br. 24/2001, 80/02 i 135//04 poreski obveznici i dužni su da prijave porez nadležnoj Poreskoj upravi.

  Svaki dobitnik dobijenu nagradu iz čl. 9 ovih Pravila može preuzeti lično ili preporučeno poštom. Kod preuzimanja nagrada, svi dobitnici dužni su potvrditi svoj identitet svojom ličnom kartom ili, u slučaju maloletnosti osobe ili osobe s ograničenom ili oduzetom poslovnom sposobnošću, ličnom kartom jednog roditelja, ili staratelja uz uvid u izvod iz matične knjige rođenih, i potpisati izjavu o primanju iste.

  Ukoliko je dobitnik nagrade maloletna osoba, takva osoba ima pravo da učestvuje u nagradnoj igri jedino ukoliko roditelj ili staratelj maloletnog dobitnika prihvati nagradu umesto maloletnog dobitnika i ukoliko se slaže s Pravilima nagradne igre.

  Ukoliko je dobitnik nagrade osoba s ograničenom ili oduzetom poslovnom sposobnošću, takva osoba stiče pravo na primanje nagrade tek nakon pisanog odobrenja njegovog/njenog roditelja odnosno staratelja.

  Dobitnici nagrada pristaju da im se ime, fotografija i snimljeni materijal koristi u promotivne svrhe Priređivača putem svih medija bez naknade.

  Sve obaveze Priređivača prema dobitniku nagrade prestaju u trenutku preuzimanja nagrade od strane dobitnika ili njegovog roditelja odnosno staratelja, ukoliko se radi o dobitniku iz čl. 14, ovih Pravila.

  Priređivač može prekinuti Nagradnu igru samo usled nastupa više sile ili okolnosti koje se nisu mogle predvideti, izbeći ili otkloniti i na koje se nije moglo uticati ili u slučaju izraženih privrednih poremećaja na tržištu ili kod Priređivača.
  Priređivač će o prekidu obavestiti javnost putem medija .

  Učestvovanjem u Nagradnoj igri svaki učesnik prihvata prava i obveze iz ovih Pravila.

  U slučaju spora između učesnika Nagradne igre i Priređivača utvrđuje se nadležnost Prvog opštinskog suda u Beogradu.

 3. Tako i nam treba kad smo dozvolili da nas svi redom varaju,inače su sladoledi Frikoma veoma mali i na nekima uopšte na deklaraciji nema podatak o gramaturi,što je svojevrsno varanje potrošača,da ne pričam o tome da na skoro svakom piše da je Frikom uvoznik,a proizvođač Ledo i neka firma iz Španije

 4. frikom kompanija nije cak ni zvanicno objavila listu dobitnika u nagradnoj igri”stavi pravu stvar na pravo mesto”-prevaranti

 5. Posedujem stapic od king sladoleda na kome pise audi i 100000 e ne znam da li je u pitanju gruba sala ili neka nagradna igra molim nadlezne da mi odgovore

 6. Na mom stapicu…tv plazma a na drugoj strani kofer i Dubai.Naravno trazeci nesto vise o nagradnoj igri nadjoh se ovde!

 7. Mislim da treba da se poklope slicice sa obe strane stapica, to znaci da si dobio nagradu…

 8. stvarno neslana sala ja imam vec nekoliko stapica i ponadala sam se nagradi i dodjoh ovdje da saznam nesto vise ali eto naletjeh na ovo
  P.S.uspjeli ste da prevarite i ovaj narod koji je kupovao frikom sladolede

 9. Mi vec krenuli po PLAZMA TV ali stim da prvo skoknemo do DUBAIJA sa onih 100.000,00€ sto smo dobili al smo za svaki slucaj dosli na net da se informisemo kao i svi vi:( :-((

 10. I ja isto naletih na vas trazeci nesto o nagradnoj
  Igri na njihovom oficijanom sajtu nema nista o tome kakvi biznismani.

 11. Zato ja ne kupujem njihove sladolede; najgori su (da ne spominjem kako su im lose reklame-uzas).
  DELTA je bolji (+ nasi su pa, …).
  Generalno, imamo veliki problem sa reklamama, nemamo dobar kadar u ovom segmentu (bez ideja su-isti sablon)…

 12. imam daščicu od sladoleda na kojoj su 100000 eura i plazma TV pa i mene zanima koji je smisao toga.

 13. ej ljudi cuo sam i ja treba da se poklope oznake, kad ono dobio pre neki dan king king
  kome da se obratim ocu dobiti jos jedan sladoled?!

 14. Tacno je da treba da se poklope dva ista znaka i onda je nagrada vasa.
  Ni ja nisam nasao nesto vise o igri, a imam stapic sa dva ista znaka “KING”.
  Valjda ce neko nesto saznati.

 15. Saznade li ko shto o ovoj nagradnoj igri ili da zovem Frikom lichno dok ne Freaknem?
  fri.kom QQ nama od njih.

  It’s human nature.

  Widimo se shto cu ga vishe izes koji sladoled.
  Pas im masters!

 16. aaaaaaaa,ponadah se da ce neko reci sta znace dva kinga kad ono corak :(
  nista,ostaje mi da sa Q7 odem u Dubaji i da potrosim 100.000 evra od proslih stapica… :)))

 17. King sa obe strane ne znaci nista kao ni lopte sa +1,+2…jedino ovo vazi

  Da bi se učestvovalo na završnom izvlačenju Nagradne igre 15.09.2006. godine , potrebno je poslati 3 (tri) štapića, koji nemaju dva istovetna piktograma na oba kraja štapića.

  Štapići sa dva istovetna piktograma na oba kraja štapića, daju odmah pravo učesnicima Nagradne igre na (INSTANT) nagradu koju predstavljaju ti piktogrami.

  Dubai – označava putovanje u Dubai;

  Maldivi – označava putovanje na Maldive;

  Audi – automobil Audi Q7;

  100.000 € – predstavlja potrošačku karticu sa kojom dobitnik kupuje robu u vrednosti od 100.000 € (8 739 150 din);

  5.000 € – predstavlja potrošačku karticu sa kojom dobitnik kupuje robu u vrednosti od 5.000 € (436 957,8 din);

  TV Plazma – predstavlja TV Plazmu;

  Frikom logo – označava jednu od nagrada Majice, kačketi.

  Da li je konacno jasno?

 18. ljudi su izgleda stvarno mala djeca cijeli zivot, al to je bas fino, bas bi me zanimalo kako vi svi izgledate. i ja lizem te glupe sladolede, sad sam na netu preso sve sto se moglo preci, malo lazem, i ta ista nagradna igra ima svugdje u ovim nasim zemljama. procito sam nesto da je neki agro..govno kupio ledu i taj friko…kako se vec zove i svugdje je ta jebena igra, samo mislim da niko nece ni dobiti, sto je i vama jasno, cito ja bas od lede neka curica dobila prije jedno 5 godina nagradu od 300 000kuna i ljudi joj jos nisu isplatili, a uradili su to tako sto nagradna igra im je trajala jedno 3 mjeseca a cilj je bio stojiti rijec ledo, na svakom stapicu jedno slovo….oni su tek 15 dana prije kraja igre lansirali stapis sa slovom,,d,, u prodaju,,,koji niko naravno nije ni stigo kupiti uz tolko pametnih stapica, al ta curica je dobila stapic prije lansiranja tako da joj nepriznaju nagradu jel kako kaze to je bila stamparska greska. neznam ni ja sto ovo pisem nikad se neupustam i slicne gluposti, al nesto kad vidim kolko ljudi lize taj ludi sladoled i svi se nadaju..nevjerujem da ce ovo iko citati al mozda neko dodje na ovo stranicu isto slucajno ko ja

 19. Netko bi trebao da kaže srbima u Frikomu da su im 2003-04 poslali opremu za obeležavanje kutija koja koristi otrovnu tintu ako se ne primenjuju posebne mere zaštite. Nekoliko radnika koji su prije radili sa time ili su bili blizu toga se je razbolelo ili je dobilo rak. Navodno je to ušlo i u sladoled koji se je prodavao. O tome već brui pola Zagreba.

 20. Citat Janko:
  Netko bi trebao da kaže srbima u Frikomu da su im 2003-04 poslali opremu za obeležavanje kutija koja koristi otrovnu tintu ako se ne primenjuju posebne mere zaštite. Nekoliko radnika koji su prije radili sa time ili su bili blizu toga se je razbolelo ili je dobilo rak. Navodno je to ušlo i u sladoled koji se je prodavao. O tome već brui pola Zagreba.

  Imate li neke podrobnije informacije, neki link ili novinski tekst?

 21. Citat Petar Marić:
  Gorane, brišeš li ti kad ovaj spam/gluposti? :D

  ;) ima tu svega, ali neka ga

Comments are closed.