Lavirint / Labyrinth

Categories KulturaPosted on

Nakon tačno dve godine od premijere filma "Lavirint" uspeo sam da ga nabavim i pogledam. Na prvi pogled, za naše prilike neuobičajen žanrovski film reditelja Miroslava Lekića i to još triler sa primesama drame, dodatkom kvazi-religije, mistike i melodrame, u takođe neuobičajeno bogatoj produkciji (čak 1 milion evra).

Koliko mi je poznato, realizaciju filma su pratile mnoge neobičnosti i zanimljivosti, kao npr. ta da je glavnu ulogu trebao da igra Žarko Laušević, a zatim i Žan-Mark Bar, te da su obojica poprilično bizarnih razloga "otpala". Dodatno, sama realizacija filma je u više navrata odlagana iz raznoraznih razloga. Gledajući film primetio sam da se, najverovatnije slučajno, imena glavnih likova poklapaju sa imenima dvojice bivših oficira šire poznatim javnosti, a to su Pavle Aksentijević – general koji je komandovao povlačenjem JNA iz Slovenije i Zoran Radosavljević – pilot na MIGu-29 koji je poginuo tokom vojne intervencije NATO-a 1999.godine.

Inače, film prati zamršena, na momente zanimljiva i napeta, priča zasnovana kvazi-istorijsko-religijskoj potki.

Citat:

Priča je komplikovana baš kao i sam lavirint: ima mnogo ulaza, a jedan izlaz. Istina je da je glavni junak upao u lavirint sopstvenog života. Prateći ga, saznajemo o mračnim tajnama koje su se odigravale na ušću dve reke, o misterioznim hrišćanskim sektama koje tu deluju još od trećeg veka a reditelj dodaje da film prikazuje i "lepše lice Beograda i Kalemegdan koji će za mnoge biti otkriće, kako iznad tako i ispod zemlje".

Bogata produkcija uključuje i odgovarajuću promociju filma, koja je

garnirana mrežnom lokacijom izvedenom u duhu radnje i priče filma

. Da bi došli do sajta, posetilac mora da prođe kroz niz hodnika koji simuliraju lavirint, odnosno put do svojevrsne katarze. Još jedna zanimljivost, sajt je odradila švajcarska firma

Perspektives

(na bazi samostalno razvijenog rešenja Bax-P), u kojoj radi moj kolega

Steva Majstorović

, a koja je odnedavno otvorila svoje predstavništvo i u SCG.

Da rezimiram, obavezno pogledati film, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog svoje jedinstvenosti, bogatstva boja i odlične fotografije. Sajt je takođe za preporuku kao neko novo web iskustvo.

Please follow and like us:

3 comments

  1. ..e sajticj je interesantan poprilichno..
    heh, skoro sam gundjala oko novijih domacjih kinematografskih ostvarenja.. a lavirint je svakako jedan od zanimljivijih.

  2. Za lavirint imam da kažem da je extra film i da sam posle prvog gledanja zanemeo na nekoliko minuta a sutra sam otrčao do cd šopa i odmah kupio dvd! Moj komentar na budžet filma je dali vam je jasno da je Branislav lečic tog trenutka bio ministar za kulturu pa eto odakle taj astronomski budžet! A sam dr. Pilot Zoran Radosavljevic koga povezujete da je namerno dato ime jednom od glavnih prtotagonista je moj doduše daljni rodjak koji je imao priznali to neki ili ne MISTERIOZNU SMRT! Milan k. Odžaci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *