Lancia Thema 3.0

Categories Automobili, TechnoPosted on

Nova Lancia Thema možda nije baš po ukusu starih, tvrdkornih “lančista” zbog svojih američkih korena, ali to je danak i krizi i globalizaciji auto-industrije. Jednostavno razvoj novog modela je preskup, pa mnogi modeli dele razvojen plaforme, pa često čak i konkurentski brendovi međusobno.

Iako samo na priv pogled nova Lancia Thema podseća na drugu generaciju Chryslera 300, ova Thema je ipak italijanska jer su poptuno izmenjeni enterijer, oslanjanje, upravljački deo i mnogo toga drugog, a ponudu motora obogatili 3.0-litarskim turbodizel V6 motorm koji razvija 239 KS koji sam imao na testu.

Oslanjanje je kruće u odnosu na brata preko Atlantika, ali je veoma udobno zahvaljujući ogromnom međuosovinskom rastojanju i 18.inčnim alu felnama koje su deo standardne opreme što samo govori u prilog bogatstvu opreme koju pruža osnovna verzija.

3.0-litarskim turbodizel V6 koji ispod haube impresivno popunajva ceo prostor je izuzetno snažan i sjajno startuje, a uparen je sa automatskim menjačem, dok se pogon prenosi na zadnje točkove. Iako je velik, ne zamara u vožnji a pomenuti MultiJet agregat italijani su sjajno doterali jer po gradu troši samo 8,2 litre, što je za automobil ove težine i zapremine motora sjajan rezultat.

Ono po čemu je posebna Lancia Thema je svakako enterijer. Umesto jeftine plastike, gotovo sve unutrašnje površine, uključujući i prednji svod instrumentacije, presvučene su najskupljom kožom (serijski u svim paketima opreme). Uz obilje prostora na prednjim i zadnjim sedištima, vozač u potrazi za idealnim smeštajem, osim upravljača i sedišta, može podesiti i položaj papučica pod nogama i sve to na dugmiće, uz mogućnost memorisanja dve vozačke pozicije.

Sedišta su ergonomska sa obložena perforiranom kožom koja i greju i hlade po potrebi. Takođe, na centraloj konzoli su ležišta za dve čaše/flaše koja se takođe i hlade i greju, tako da će vam omiljeno piće uvek biti na idealnoj temperaturi.

Instrumetacija je jasna i svedena, nema previše dugmića jer se sve kontroliše preko ogromnog 8,4″ touch-screen LCD ekrana, od plejera i telefonske funkcije, do navigacije i set-up-a vozila. Da, sama navigacije je Garminova tako da u sebi fabrički nosi i mape Srbije i regiona što je retkost u fabričkim GPS navigacionim sistemima.

Konkretno Lancia Thema na testu sa Platinum nivoovm opreme ima gotovo sve, sem 20-inčnih točkova i staklenog krova – sve ostalo je tzv. standardan oprema; i bi-ksenon farovi, HSA, TCS, navigacija, Alpine sound sistem, kožna perforisana sedišta sa ventilacijom, el. podešavanje i volana i papučica, grejanje prelepog volana, keyless ulazak i pokretanje, grejanje zadnjih sedišta, Park asistent, hromirani detalji…

Najbrajanju nikad kraja, i sve to samo za 41.900€, što je deset do dvadeset posto jeftinije od konkurentnog Audija A6, Mercedesove E klase ili BMW serije 5.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *