Kontroverzni “NoFollow” atribut

Categories Web marketing, Web produkcijaPosted on

Verovatno ste već čuli za akciju najvećih Web pretraživača (Google, MSN, Yahoo) u kojoj svim zaduženim za Web produkciju preporučuju korišćenje “nofollow” atributa unutar anker taga za sve linkove koje autor (vlasnik sajta, urednik…) nije odobrio. Ovim novim atributom se dodaje svojevrstan indikator koji govori da dati link nije odobren, te da će ga pretraživači zaobići prilikom indeksiranja određene lokacije.

Sa jedne strane ovo je dobar potez, jer će njime pretraživači izbeći davanje prevelike važnosti (PageRank) linkovima koje na sajt izričito nije dodao onaj zadužen za njegovo kreiranje. Ovim će se poboljšati nedostatak pretraživačkih algoritama koji nisu uspevali da u potpunosti odvoje “žito o kukolja”, pa smo imali neopravdano bolje rangiranje sajtova koji su se služili spam-skriptama za generisanje i uvećanje broja sopstvenih linkova na drugim lokacijama.

Sa druge strane, ima tu nekoliko kontroverzi:

  • da bi se implementirao “nofollow” atribut morao bi se sistemski ugradiiti u postojeće CMS-ove, što vodi tome da će svi linkovi neselektivno biti označeni “nofollow” atributom, što znači da će biti obeleženi i oni “korisni” linkovi (koji nisu link-spam) ka drugim sadržajima, koje spajderi naravno neće ispratiti. Ovo posebno pogađa blogosferu kao Web zajednicu, jer ona svoje relacije gradi upravo linkovanje.
  • sledeće, ova opcija i dalje ne uklanja koment-spam i druge vrste link-spam-a, već im se ovim samo manje pridaje pažnja od stane pretraživača. I ako uspete da implementirate ovaj atribut unutar CMS-a, i dalje vam preostaje “konvencionalna borba” protiv spamera.

Iako je neki krajnji cilj ove preporuke je nada da će širom primenom ove metode (standardizacijom) od strane Web kreatora doći do opadanja interesovanja spamera za upotrebu spam-link generatora iz razloga njihove neefikasnosti. Stoga bi “nofollow” atribut imao smisla samo ukoliko bi ga u vidu novog elementa Web standarda prihvalita najšira Web zajednica.

A, da li je to moguće i izvodljivo? Po meni, vrlo teško i gotovo nemoguće.

Please follow and like us: