Koliko se može zaraditi od blogovanja?

Categories Blogosfera, Internet, Internet marketingPosted on

Na mnogim mestima, pa i na poslednjem BlogOpenu, postavilo se pitanje mogućnosti neke vrste komercijalizacije bloga (delatnosti blogovanja), odnosno mogućnosti ostvarivanja nekih prihoda. Solucije za ostvarivanje zarade putem vođenja bloga su raznovrsne i brojne, ali se nekako se uključivanje u Google AdSense postavlja kao prva i možda najbitnija (najrealnija) opcija. Većina blogera, pa i onih domaći, bar je probala da postavi AdSense kod, te da utvrdi potencijal ovog kanala oglašavanja po one koji ih i plasiraju. Rezultati su verujem šaroliki, ali koliko se od blogovanja putem AdSensa stvarno zarađuje?

Rezultati istraživanja koje je proveo blog-konsultant Darren Rowse tokom prethodnog meseca, na značajnom uzorku blogera (3057), govore da se od blogovanja itekako može ovajditi. Pitanje je bilo koliko su blogeri ostvarili prihoda tokom Oktobra 2007. Rezultati su više nego zanimljivi, a za blogere sa naših prostora sigurno i začuđujući.

Šta je to što iznenađuje? Pa činjenica da neko, u stvari ne “neko”, nego da preko 10% ispitanika ostvaruje mesečni prihod preko 5.000 $, a da je čak 9% onih koji premašuju 15.000$ (?!) E sad, treab imati u vidu i činjenicu da se podaci odnose na one koji uopšte ostvaruju prihode, a da čak 28% blogera ne ostvaruje nikakvu zaradu blogovanje. Takođe kod znatnog broja blogera, kod praktično četvrtine, dnevni prihodi ne prelaze 30 centi, što je pretpostavljam slučaj i kod naših blogera, dok sa druge strane imamo one koji veoma lagodno mogu da žive od blogovanja.

Koliko domaći blogeri mogu da zarade blogovanjem?Pa evo prilike da svi oni koji su tražili odgovor na ovo pitanje, to i dobiju ovim anonimnim glasanjem. Dajte svoje podatke o prosečnim mesečnim prihodima u recimoposlednjih par meseci, pa da ih “ukrstimo” sa prihodima drugih blogera kako bi dobili neku približnu informaciju. U odnosu na onu Darrenovu skalu, ovu našu sam malo prilagodio domaćim uslovima, pošto sumnjam da neko prelazi 10.000 dolara prihoda. Takođe, ovo glasanje možete dodati i na vaše blogove kako bi uzorak bio veći (imate link – Add this poll to your blog)

Please follow and like us: