Koliko računara imate kod kuće?

Categories HardwarePosted on

Kako sam i sam nagomilao brojne, što manje, što veće, što jače i slabije računare, baš me zainteresovalo koliko ko ima račuanra kod kuće. Personalni računari su tek sredinom osamdesetih počeli, tada veoma stidljivo (što zbog cena, što zbog nepoznavanja novotarija), da budu sastavni deo kućnog inventara, da bi devedesetih zauzeli svoje mesto u većini domaćinstava.

Kako stvari stoje danas? Iako sam mislio da većina domaćih korisnika ima bar jedan računar, eventualno dva – neki laptop i desktop, anketa na Personal magazinu donosi neočekivane rezultate. Uzorak nije zanemarljiv – 453 jedinstvena ispitanika e evo i rezultata:

Nekako ne iznenađuje činjenica da samo 2% anketiranih nema računar kod kuće, ali pomalo iznenađuje činjenica da 48% anketiranih kod kuće ima 2 i više računara! A čak 9% ispitanih ima više od 3 računara.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Kako je sprovedena anketa? Predpostavljam da je preko interneta, tako da podaci nemaju nikakvu vrednost.

  2. Maja naravno da je anketa sporvedena preko Interneta, a morate obrazložiti zašto podaci “nemaju vrednost” i u kakvoj je to korelaciji sa anketiranjem preko Interneta ;)

  3. da, nisam se lepo izrazila. koliko ljudi koji voze kola na ulici imaju spostveni auto. 90%? koliko njih ima više od 2, 3, 4 automobila?
    hoću da kažem da nije anketa uzima u obzir samo onaj deo stanovništa koji ima pristup internetu i informiše se na personalmagazin sajtu (što znači da su IT pismeni i/ili se bave IT poslom). ovo su zanimljivi rezultati, ali se ne odnose na celopkupnu populaciju, što se može pomisliti površnim čitanjem. bilo bi lepo da je tako napomenuto u vesti umesto nedefinisanih “domaći korisnici”. :)

  4. Slazem se sa Majom npr. ja imam dva racunara jedan desktop i notebook i jos brat staru pentium 4. Sve ukupno 3, ako ne racunam stari Commadore 64 koji i dalje sljaka i za koji i dalje ne znam da li je to racunar ili ne =)
    Da se ovako nesto sprovelo na ulici bilo bi drugacije pogotovo kad bi se jos prikljucili penzioneri koji i dalje misle da su racunari velicine auta =)

Comments are closed.