Koliki su stvarni tiraži štampanih medija u Srbiji

Categories MedijiPosted on

Pre nekih godinu dana potpisani su prvi ugovori načinjeni između domaćih štampanih medija i oditorske kuće ABC u vezi monitoringa kako štampanih tako i prodatih tiraža. Do tog momenta, svi mediji su se hvalili velikim tiražima i još mnogobrojnijom čitalačkom publikom, ali kako se ispostavilo nakon prvih oditovanih tiraža, sve cifre su bile "naduvane", naravno sa namerom neopravdanog pridavanja težine i relevantnosti sopstvenim izdanjima.

Posle ovih godinu dana, i sada već većeg broja oditovanih tiraža (naravno, da se ne lažemo, sve medijske kuće prijavile su za odit samo ona najjača izdanja) mogu se uočiti ona izdanja iza kojih stoji stvarni veliki broj čitalaca, a videćete tu i dosta paradoksalnih podataka. U PDF prilogu dat je pregled prosečnih prodatih tiraža (namerno naglašeno) oditovanih izdanja za mesec oktobar koje je prikupila ABC kuća.

Šta se iz njih može uočiti?

  • Iako su se dnevna izdanja svojevremeno hvalila sa tiražima koji se mere u stotinama hiljada, istina je malo drugačija. Samo 3 dnevna lista prelaze tiraž od 100.000 primeraka, a očekivano prve su "Večernje novosti"
  • dalje, magazin nedeljni tabloid "Svet" u izdanju CPG pretekao je po tiražu mnoga dnevna izdanja i dosegao 100.000 primeraka, čime je stekao status najtiražnijeg nedeljnika i uopšte izdanja revijalnog karaktera
  • svojevrsno iznenađenje je i, svima nama poznat, tinejdž magazin "Bravo" koji dostiže prodaju od skoro 70.000 primeraka (u pitanju je najtiražniji dvonedeljnik) i čak tiraž dnevnog lista "Politika"
  • IT izdanje koje izlazi preko 20 godina "Svet kompjutera" ima veoma solidan tiraž sa obzirom na tematiku, i praktično je u vrhu mesečnika, a
  • a ono što mi je veoma drago (kao novinara saradnika magazina "Mobi"), jeste da je odmah iza SK magazin "Mobi" sa prodatim tiražom od čak 20.000 tako da je ovo sigurno najtiražnije specijalizovano izdanje u Srbiji

Please follow and like us:

2 comments

  1. Kao i sve ostalo u ovoj zemlji “statisticki podaci”su naduvani i neodgovaraju istinu.Sve je sminka i koliko ko moze sebe da proda.

Comments are closed.