Koenigsegg

Categories AutomobiliPosted on

Iza ovog čudnog imena krije se Christian von Koenigsegg i njegova firma koja je prošle nedelje sklopila posaosa GM oko preuzimanja Saaba. Firma je švedska i proizvodi prave super-automobile, i to najbrže superautomobile u klasi Bugatti Veyrona. Koliko su zapravo brzi možete videti u naredna dva videa, a koliko će Saab dobiti razmenom tehnologija možemo tek da pretpostavimo.

Prvi video prikazuje trku ubrazanja iz letećeg starta od 50km/h pa koliko ko dostigne, a u igri su Koenigsegg CCX (0-200km/h za 13,55 sec) i Ferrari F430 Scuderia. Ovaj Ferrari nije dostojan takmac:

Čak ni Top Gear nije imao zamerki ;)

Please follow and like us:

6 comments

 1. Dobar je Koenigsegg, ali pomalo zabrinjava činjenica da je na kraju Stig morao da im kaže da dodaju zadnji spojler. ;)

 2. MIleusna nije čudo, jer prilikom razvoja i testiranja nemaju na raspolaganju Stig-vozače poput Mensela ili Šumahera, koji znaju da poteraju do krajnjih granica. Tek onda mogu da vide kako se pri velikim brzinama i ekstremin situacijam ponaša vozilo.

 3. Ubrzanje u pravoj liniji (narocito leteci start) je karakteristika vozila koja je samo bitna amerikancima i ljubiteljima nascar i dragstrip trka.. Jedino merilo je obrtni momenat (eng. torque) i snaga motora, nista vise.

  Znatno bitnije karakteristike su ponasanje vozila u realnim uslovima voznje, i naravno ponasanje na stazi (narocito kad su u pitanju vozila ovakvog tipa)..

  Ako pogledamo Top Gear Lap Board, videcemo da je F430 Scuderia prosao stazu za 0.7 sekundi brze od Koenigsegg CCX-a (1.19.7 naspram 1.20.4 za CCX).
  Kada su dodali TopGear spojler, CCX je, naravno, bio znatno brzi – cak brzi i od Veyrona, Caterham R500 i Pagani Zonde FR…

  Koenigsegg je cudo od auta, mada bih ja radije Ferrari..

 4. Samo da dodam da Ferrari F430 Scuderia ima 503 konja i 470 Nm obrtni momenat, dok Koenigsegg CCX ima 806 konja i 919 Nm obrtni momenat, tako da uopste nije cudan rezultat iz prvog videa :)..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *