Ko je zapravo kreirao prvi računar?

Categories Hardware, ITPosted on

Tomas Edison je izumeo sijalicu, Nikola Tesla naizmeničnu struju, braća Rajt su se prvi podigli sa zemlje letelicom sa motorom. U svetu je bilo još pronalazača koji su uticali na čovečanstvo. Ali, ko je izumeo kompjuter? Do sada, uvreženo mišljenje  je da je to bio “veliki mozak” ENIAC navodno operativan od 1946. godine, al i Dojče vele donosi veoma zanimljivu priču o prvom funkcionalnom kompjuteru na svetu koji je izmeo  Konrad Cuze i to 1941. godine! Što zanči – 5 godina pre ENIAC-a, i to u sobi Konradovih roditelja u Berlinu.

22. juna ove godine navršilo se 100 godina od njegovog rođenja, pa je Berlin ovu godinu proglasio “Godinom Cuzea“.

Kompjuter Z1, napravljen 1938. godine, sastojao se od lima, šipki i ručica. Savršeniji model Z2 imao je i telefonske releje, a model Z3, napravljen 1940. godine, bio je prvi kompjuter na svetu koji je funkcionisao. Računar se sastojao od 600 telefonskih releja, bio je velik kao orman i danas se nalazi u „Nemačkom muzeju“ u Minhenu. Konrad Cuze nije napravio samo ono što se danas zove hardver, nego mu je bio potreban i program, odnosno softver. Uputstva i brojevi bili su na binarnim trakama, a mašina je na osnovu toga pravila proračune.

Savršeniji Model Z4 napravio je 1944. te godine, tek 1950. je prodat u Cirih, ali tada je konkurencija već bila daleko izmakla – pre svega američki koncern IBM koji je pravio računare prvo sa cevima, a onda sa tranzistorima.

Please follow and like us:

3 comments

  1. Zanimljivo. Mada su stari grci jos napravili prve racunare jer kako Wiki kaze (a nikad ne laze) “Računar je složeni uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku”. Naravno zna se da su imali veoma komplikovane sprave za racunjanje, nalazak nebeskih tela i sl. Oni bi se mogli racunati kao prvi racunari, a jedino sto sam zaboravio njihove nazive pa kad se setim javim =) Zatim po Wiki prvi racunar je iz 1613. godine, dok se secam da u knjizi “Informatika” za prvi razred srednje skole se spominjao racunar koriscen pre drugog svetskog rata sada istina ili ne…. na vama je.

Comments are closed.