Ključ kao simbol

Categories Marketing, RelaxPosted on

Upravo gledam na HRT 1 sjajnu (anti)radtnu akcionu komediju “Kelijevi heroji” iz 1970. sa sjajnom plejadom glumaca, na čelu sa Istvudoom, Saterlendom i Savalasom.

I zavirim u uvek interesantnu Trivia sekciju, kad tamo, imam šta da vidim. Ceo film je snimljen u Jugoslaviji, nekadašnjoj Meki belosvetskih filmadžija, a prvenstveni razlog je bio veći broj funkcionalnih američkih Šerman tenkova koje je posedovala tadašnja JNA, a koji su u filmu imali značajnu ulogu.

Pored Šermana trebali su im i moćni nemački Tigar tenkovi, ali su njih usled nedostatka pravih simulirali ruski T-34 sa modifikacijama. Još jedna trivijalnost predstavljaju oznake na Tigrovima koji su nosili (pogrešno)- a to je ključić na štitu.

“Ključić na štitu” bio je oznaka “Leibstandarte Adolf Hitler“, iliti lične garde Adolfa Hitlera, a na ovim tenkovima označavala je pripadnost elitnoj 1. SS Pancer diviziji koja se borila na svim ratištima Evrope.

Isti taj “Ključić na štitu” zaštitni je znak i registrovana oznaka nemačke Beck’s pivare?! Samo jedan film, a toliko “trivijalnosti” ;)

Please follow and like us: