Kamen koji gleda i čuje

Categories TechnoPosted on


Špijunski kamen

Iako naziv blog-posta podseća na ona deskriptivna imena severnoameričkih indijanaca, kamen-koji-gleda je zapravo nedavno otkrivena špijunska alatka na ruskom delu “terena”. Slučaj nije ni nešto nov, ni neuobičajen, i ranije posbeno u vreme hladnog rata sve strane uključene u nepriznati sukob koristile su ovakve stvarčice, pa čak i upravo ovakve ali sa načinjene tehnologijom tog vremena.

Špijunske tenzije počele su mnogo pre “velikog rata”, ali su se zaoštrile nakon II “velikog sukoba”. Istorija je zapamtila sličan špijunski predmet kreiran od strane sovjeta i smešten u američko “dvorište”.

Lav Sergejevič Termen, fizičar, astronom i violončelista, šef radiostanice, izumitelj detektora pokreta i bežičnog televizora, i naravno prislušnih uređaja. Tokom rada u tajnoj laboratoriji, konstruisao je prvi prislušni uređaj, a njegove kopije su postavljene u američku, britansku i francusku ambasadu, ali i Staljinov kabinet. Termen je nagrađen Staljinovom nagradom za ovaj izum.

Vrhunac prisluškivanja bio je izrada kopije američkog grba izrezbarenog u drvetu, naravno ozvučena, koju je američki ambasador u Moskvi dobio od grupe dece 1945. kao znak prijateljstva. Taj prislušni uređaj je visio u kabinetu ambasadora do 1952. godine, kada je slučajno otkriven.

Ovih dana digla se prašina oko špijunskog kamena od kojeg su se Englezi kategorično ograđivali, a koji se ispostavio se realnost. Bivši savetnik premijera Velike Britanije Tonija Blera Džonatan Pauel priznao je da su saradnici tajnih službi koristili specijalnu opremu maskiranu kao kamen za špijunažu protiv Rusije pre 5 godina.

Ova priča se pročula u januaru 2006. godine. Tada je u ruskom etru bio prikazan film o operaciji FSB na raskrinkavanju britanske špijunske mreže, koja je koristila prijemnik i predajnik maskiran kao kamen. Prilazeći mu, agent i obaveštajac su uz pomoć računara daljinski čitali ili prenosili informacije.

Po ruskoj objavi saznanja, saradnici Mi-6 su se uvredili što su ih osumnjičili za korišćenje tako banalnih metoda njihovih dedova. Na primer, 70-ih godina na teritoriji jednog od moskovskih vojnih aedodroma bio je pronađen maskirani panj, unutar kog je bio sakriven snažan predajnik. On je pomoću radio-veze sakupljao informacije i prenosio ih na satelit SAD. I ova maketa bila je pronađena slučajno: neki sakupljač pečuraka probao je da sedne na njega, a on se polomio.

Mnogo toga ostaje u senci. Recimo, Rusija sa Kinom ima određen dogovor: u slučaju da se otkrije neki špijun, o tome se ne govori javno, već se jednostavno saopštava kineskim specijalnim službama: “vaš čovek je raskrinkan, uzmite ga nazad”. U procesu uzajamne špijunaže uvek je prisutna, naravno politika.


Britanski špijun snimljen skrivenom kamerom kako "manevriše" spornim kamenom

U savremenom svetu raskrinkani agent nije više zlotvor, već poznata ličnost. Špijunski skandal iz 2010. kada je na teritoriji SAD bilo otkriveno 10 ruskih obaveštajaca proslavio je Anu Čapman, koju novinari nazivaju agentom 90-60-90. Ruska lepotica je u domovini obezbedila sebi posao i popularnost.

Please follow and like us: