Kako produžiti životni vek laptop baterija

Categories Mobile, Techno, TehnologijaPosted on
Laptop baterija
Laptop baterija
Laptop baterija

Ove nedelje magazin Wired donosi zanimljiv tekst “Keeping Your Laptop Plugged in All the Time Will Kill Its Battery Faster” koji prenosi zanimljiva iskustva i rezultate istraživanja o životnom veku laptop baterija.

Dosadašnja iskustva su ukazivala da se život iz litijum-polimer baterija može produžiti “treniranjem” odnosno češćim punjenjem-pražnjenjem baterije, i takođe ne držati računar non-stop na električnom izvoru.

Kada bi kapacitet baterije dostigao 100 %, onda  bi ga isključili, a u stvari, trebali bi smo ga isključiti sa punjenja mnogo pre toga.

Cadex Electronics-i imaju nova saznanja i preporuke:

Laptop baterije puniti do 80 % i trošiti do 40 % ovim se produžuje vek baterije u nekim slučajevima i do 4 puta!

punjenje-baterije
Lenovo ThinkPad Power Manager 

Razlog ovom fenomenu je taj što svaka ćelija unutar litijum-polimer baterija se puni do određenog naponskog nivoa. Što je veći postotak napunjenosti baterije, veći je i nivo napona – što ćelija zadržava više napona, više stresa mora da istrpi!

Taj stres dovodi do smanjenja broja pražnjenja.

U tekstu navode istraživanje sa sajta Battery University koje ukazuje da baterija napunjena do 100 posto ima samo 300-500 ciklusa pražnjenja, dok je baterija napunjena do 70 posto će omogućiti životni vek od 1.200-2.000 pražnjenja. Ako pogledate tabelu, još ekstremnije – punjenje baterije do 10% (naravno besmisleno održavati na 10% ali ukazuje na pojavu) omogućava do 5000 pražnjenja.

baterija

 

Toplota je degradirajuća

Još jedan faktor degradacije baterije je toplota! Kada ne modate da držite laptop u krilu držite ga na stolu, odnosno ravnoj površini koja obezbeđuje maksimalno opstrujavanje oko računara i ventilacionog otovara omogućujući adekvatno hlađenje.

Kako podesiti ovo

Ovo i ne zvuči tako teško za postizanje, ali samo u slučaju da je sve to omogućeno na hardversko-softverskom nivou. U praksi na nivou najpopularnijih PC operativnih sistema nemate ove mogućnosti. Primer na ekrana gore je iz Power Manager softvera kompanije lenovo koji se nalazi na ThinkPad računarima i tu možete da lako podesite šta god želite. A ovu tehnologiju kompanija Lenovo iskoristila je i na mobilnim telefonima – pa baterija jednog phableta može da potraje i do 3 dana bez punjenja.

 

Please follow and like us:

5 comments

  1. Odlican tekst. Pitanje je samo koliko proizvodjaca racunara dozvoljava ovakvu kontrolu punjenja i praznjenja baterija. Baterija laptop-a/mobilnog telefona je potrosna roba i kada joj autonomija padne ispod odredjenog nivoa jednostavno morate da kupite drugu.
    S druge strane, pitanje je i koliko korisnika zna da koristi ovakve programe, odnosno ne deinstalira ih pri prvom paljenju…

  2. Na žalost, ovo bi trebalo implementirati na nivou OS-a, ali toga još nema, osim što Lenovo ima snažan Power Manager, video sam slično nešto kod Asusa ali samo rudimentarno.

  3. U praksi je to veoma tesko postici posebno u danasnje vreme kada ljudi jednostavno nemaju vremena za kontrulu ovako finih mehanizama za ocuvanje energetske efikasnosti tako da bi jedino sami proizvodjaci mogli odredjenim rutinama da omoguce takvu vrstu kontrole, medjutim logika danasnjeg trzista ne ide u prilog tome jer se favorizuje fenomen potrosackog drustva, a deo profita svakako predstavljaju i potrosni delovi poput baterija na laptopovima

  4. Ja sam pre dve godine kupio HP 4535s i praznio i punio bateriju, a kada sam kod kuće, radim na struju uglavnom (izvadim bateriju) tako da mi baterija još uvek, i posle dve godine, izdrži manje-više 3 sata. Na prvom laptopu sam upropastio bateriju (takođe HP) tako što sam držao bateriju u njemu i kada sam radio samo na “struju”. Sve u svemu, ima istine u ovome…

  5. Proizvođač baterija stavi u setu od osam ”kartuša” jednu ili dve NAMERNO slabo proizvedene. Pažljivo(strpljivo) kad baterija ”crkne” otvoriti je i unimerom naći koja je ”mrtva”. Sa svih 8 dobro urađenih u kompletu, imaš bateriju koja će trajati neuporedivo duže od nove. NOVA u sebi sadrži onu jednu ili dve loše koje brzo ”odu”

Comments are closed.