Kako produžiti operativno vreme rada notebooka?

Categories HardwarePosted on

U poslednjih par godina notebook forma PC-ja preovlada je klasične dekstop sisteme, a tako će biti i ubuduće prema poslednjoj anketi čak 48% budućih domaćih kupaca opredeliće se za notebook formu.

Zato je jako bitno da ova forma upućena na terenski rad i oslonjena na bateriju bude što duže moguće operativna.

Današnje baterije neke modele netbookova “guraju” i preko 10 sati operativnosti, ali šta mi možemo da uradimo da naše postojeće mašine – operativnosti uglavnom do 3 sata, poguramu da pruže još više?

Sjajno uputstvo daje Wired u vidu Wiki članka, čime je omogućeno da promenom  i dopunom članak svako da svoj doprinos u zajedničkom cilju produženja operativnosti baterija. Evo prih par odličnih saveta i video priloga:

  • gledanje filmova i puštanje muzike – kopirajte ih na USB drajv… što manje računar koristi hard disk uštedeće više energije.
  • kako bi ste smanjili “drljanje” po disku zbog virtuelizacije memorije (page file.sys), smanjite veličinu virtuelne memorije i dodajte još više RAM-a
  • Zamenite vaš mehanički hard disk za SSD drajv, dobićete i na poboljšanju performansi, ali i na velikoj uštedi energije koja je potrebna za okretanje hard diska

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *