Kako poneti sajt na USB sticku?

Categories CMS, Web aplikacije, Web produkcijaPosted on

Pre, osim statičkih web stranica, niste mogli na lak i jednostavan način da prenesete ni najjednostavnije dinamičke web stranica, a da ne govorimo o složenim web aplikacijama, što je nama u web produkciji stvaralo probleme u momentu kada je trebalo krajnjem klijentu prikazati rezultate rada. U najjednostavnijem slučaju mora ste nositi računar sa sobom (ili web server).

Portabl Web server sistem

Sada, zahavaljujući modernim alatkama i open source zajednici, za prenos i operativni prikaz dinamičkog sajta ili web aplikacije više vam ne treba ni računar.

Upravo jedan takava paket želim da vam preporučim, a radi se o portabl MoWeS sistemu (Modular Webserver System) odnosno prenosnom modularnom web server sistemu.

Ovaj paket omoguaćava pokretanje autonomnog web servera  na Apache-MySQL-PHP platformi direktno sa USB memorije ili bilo kog drugog writable medija – hard diska, flash kartica i sl., i sve to bez potrebe za ikakvom instalacijom na krajnjem sistemu. Jednostavno utaknete i radi, ili "u prevodu" – plug-and-play.

Još interesantnije, prilikom sastavljanja MoWeS paketa možete birati komponente (modularnost) i čak njihove verzije, a u paket možete dodati i neki od 20-tak CMS-ova (naravno i WP je među njima). Kada kreirate i preuzmete instalaciju, potrebno je paket prebaciti na USB disk i "jednoklik" instalacijom pripremiti Web server za rad. I to je sve, sada sve sajtove možete poneti na USB sticku.

Preostaje vam samo da iskopirate PHP fajlove i prebacite bazu(e) u odgovarajući folder, i sve momentalno radi. Ovim ne morate nositi računar sa sobom kada je potrebno prezentovati neki sajt ili kada je potrebno da neki od njih servisirate na terenu, potreban vam je samo USB stick.

Topla preoporuka za MoWeS Portable!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *