Kako napraviti sajt škole?

Categories CMS, Marketing, Web produkcijaPosted on

Iako se na početku čini da bi kreiranja sajta škole, osnovne ili srednje, bio veoma zahtevan zadatak, nakon samo malo potrage ispostavilo se da postoji sjajno besplatno open-source rešenje.

Kako je ćera krenula ove godine u prvi razred OŠ “Ivo Lola Ribar, a kako “normalno” škole u Srbiji iz budžeta imajtu tek da pokriju nastavničke plate, već na prvom Savetu roditelja postavilo se pitanje sajta škole i kako doći do njega bez para.

Kao iskusni web profesionalac ponudio sam se da naravno bez ikakve naknade napravim sajt škole, misleći pri tom da adaptiram neki od postojećih CMS rešenja potrebama jednog školskog sajta.

Na samom startu, mala inspekcija web sajtova novosadskih škola rezultirala je prilično razočaravajućim ishodom. Većina škola ima “neki” web sajt, i to većinom sklepan od strane učenika ili tamošnjih profesora informatike, a tek poneka škola ima neki nenamenski CMS u koji radi u pozadini.

Site@School

Da je bilo ko od onih koji su “izrađivali sajtove” postavio samo jedan Google upit stvar bi danas izgledala mnogo,mnogo bolje. Momentalno bi došao do namenskog CMS rešenja  za web sajtove škola Site@School. Radi se o open-source rešenju koji se distribuira po GPL licenci koji je razvila holandska grupa developera a osnovna funkcija mu je postavka i održavanja web sajta škole (osnovne ili srednje) bez ikakvog tehničkog znanja (osim naravno znanja potrebnih za inicijalnu postavku).

Site@School CMS je modularnog karaktera i omogućava nezavisan razvoj modula, kojima se dodatno proširuje funkcionalnost sistem, a tu je i baza dizajn šablona kojim se jednim klikom menja celokupan dizajn sajta. Referenc lista od preko 300 sajtova holandskih, nemačkih i belgijskih škola dovoljno govori o popularnosti, ali i kvalitetu sistema.

SyndeoCMS

Takođe, rešenje koje treba uzeti u obzir, a koje je nastalo na osnovu jezgra sistema Site@School (S@S) je i SyndeoCMS (DEMO sajt) koji predstavlja spin-off koji je samostalno nastavio da razvija glavni developer S@S projekta Fred Stuurman. Generalno između ova dva CMS-a nema fundamentalnih razlika (i SyndeoCMS poseduje velikuju referenc listu), osim što je SyndeoCMS u jednom delu otišao u komercijalne vode gde preko SchoolsUnited-a nudi kompletnu uslugu postavljanja školskih sajtova.

Funkcije

Šta sve nudi ovaj CMS? Ukratko, sve što je potrebno za jedan školski web sajt, a naširoko pogledajte sledeće redove:

 • lako održavanje i dopunjavanje sadržaja bez tehničkih znanja preko administrativnog panela (demo možete videti ovde, Login as: tester, Password: tester)
 • funkcija obaveštenja za jednosmernu komunikaciju
 • bezbroj informativnih stranica, kategorisanih prema potrebama škole
 • verovali ili ne, učenički, javni i zatvoreni nastavnički forumi
 • kalendar rada škole, za mogućnošću beleženja bitnih događaja
 • download odeljak za preuzmanje dokumenata
 • funkicija novosti
 • stranice za svaki razred u školi
 • oper, verovali ili ne, svaki učenik i nastavnik može imati bezbroj svojih web stranica, gde može predstaviti sebe, svoja zanimanja i uspehe
 • zatvoreni nastavnički intranet
 • roditelji i Savet roditelja mogu imati svoje stranice, a tu je revimo i učenička berza za razmenu udžbenika
 • tu su i funkcija pretrage sajta i mapa sajta
 • Foto i video galerija škole
 • katalog linkova
 • newsletter funkciju kojom možete da šaljete obaveštenja roditeljima
 • a tu je čak i Chat funkcija za učenike
 • Guest Book
 • višejezičnost

Prosto je za nepoverovati šta ovaj sistem sve može, još jedno “verovali li ne” upućeno je TV modulu, preko koga može da se ostvari interni sistem obaveštavanja preko ekrana u holu škole. Sve se vrlo lako moderiše i administrira, a potrebno je da bar jedna osoba iz škole bude obučena za korišćenje CMS-a. Autori ovaj CMS čak preporučuju i kao rešenje sa sajtove manjih firmi i organizacija.

Sajt škole

Već duže vreme radim na prilagođavanju CMS i uobličavanju sajta škole “Ivo Lola Ribar (trenutno je jedni u regionu koji koristi ova rešenja), u čemu nesebično pomažu i pedagog škole Danijela Jovanović koja se brine ne samo za prikupljanje sadržaja za sajt već i sama administrira isti, a direktora Milorada Čudića koji je sa oduševljenjem prihvatio ovaj projekat.

Uz malo poznavanje PHP-a i CSS-a vrlo lako možete izmeniti dizajn i dopuniti funkcije sajta, a svima koji se bave web sajtovima škola u Srbiji preporučujem ova rešenja. Naravno, da to odrade u duhu društvene odgovornosti i volonterski dobrinesu unapređenju obrazovnog sistema u  Srbiji, unapređenjem web prisustva domaćih škola.

Budućnost škola svakako čini i online društveno umrežavanja, a je tu i Facebook grupa škole, a bogami i Twitter nalog ;)

Please follow and like us:

10 comments

 1. Kao sto si i sam rekao, potrebno je da neko bude obucen za koriscenje CMS-a, da ne bi dolazili u situaciju da na naslovnoj strani sajta skole imas sliku od skoro 1 MB (velicine 2560×1920 piksela), koja je umanjena na 300 piksela sirine i to koriscenjem html koda (img width=”300″).

  Druga slika je odradjena korektno – umanjena je i kao takva ubacena na sajt.

 2. Simpati;no. Video sam pre neku godinu još neko slično rešenje koje su čak i primenili u nekoliko naših škola.

  Na ovom sajtu treba da se odradi SEO, najpre URL-ovi a zatim i description pa i keywords.

  Opcija Print ne radi a ćirilićnim stranama.

 3. Poštovani Gorane, interesuje me, kako Vam se čini site@school u poređenju sa Joomla-om? Ovo drugo sam probala. Trenutno imamo školski sajt na google sites. Hvala i veliki pozdrav!

 4. Sve se može, ali, zar moramo svako za sebe to da radimo, ukoliko je neko uradio prevod mogao bi da to podeli sa zajednicom…

 5. Mogu li da pitam zasto si se odlucio na kraju za syndeocms (stoji na sajtu skole sada i bas ne rade sve stranice) umesto ovog sites@school?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *