Kako je nastala ThinkPad tastatura

Categories Hardware, ITPosted on

 

thinkpad2

 

 

Samo nekolicina njih je imala uvid u “retro” dizajn modela koji je kreirao Richard Sapper a koji je poslužio kao inspiracija za ono što će postati ThinkPad.

Koncept je zamišljen  van razvojnog odeljenja u IBM-u, a unutar dizajnu grupe IBM dizajna. Ne bi trebali biti iznenađeni kada saznate da je gotovo savršena ThinkPad forma “kutije” vrlo slična japanskoj Bento kutiji.

Namerni “kutijasti” crni koncept rođen je pre izuma TrackPoint-a i uvođenje ekrana u boji i datira negde s početka 1990-tih. Pored mnoštva zanimljivih detalja, poput zaobljenih tastara sa po donjoj ivici, u dizajnu je implementiran inovativni geometrijski zglob-šarka, koji je u to vreme nosio naziv “polumesec.”

thinkpad3

Pomenutu zaobljenu ivicu upravo je osmislio Richard Sapper  kao novi ključni oblik koji će tasterima dati jedinstvenu konturu i profil. On je ovaj deo koncepta opisao kao “D” formu. Namera je bila kreirati oslonac za prst i humano-orijentisanu meku liniju koja će biti kontrast pravougaonoj geomteriji ThinkPada.

thinkpad4

Kada malo bolje pogledate, i dana danas kompletan dizajn ovog prenosnog koncepta je vanvremenski i uvek akutelan. zato i najnovije ThinkPad tastature, poput one na X1 Carbon zapravo imaju ključnu formu koja podseća na koncept star više od 20 godina!

thinkpad1

Pogledajte i film

Please follow and like us: