Kako je Adobe postao standard grafičkog i web dizajna

Categories Web design, Web produkcijaPosted on

Kompanija Adobe ove godine Photoshop obeležava čak 22-godišnjicu izdavanja prve verzije ovog softvera za obradu slika. Tokom sada daleke 1988. godine ovaj tada mali softver je privukao pažnju kompanije Adobe, koja ga je licencirala, pa ga je posle određenih adaptacija i ubacivanja nekih dodatnih funkcija, 1990. godine izdala pod imenom Photoshop. Prva verzija ovog profesionalnog alata je izašla u februaru 1990. godine i to samo na Mac OS platformi. Korisnici Windowsa su tek s verzijom Photoshop 2.5, koja je izašla u novembru 1992. godine, dobili pristup ovom programu.

Ali da vidimo, kako je sve krenulo? Adobe osnivači Chuck Geschke i John Warnock delili su viziju vezanu za izdavaštvo i grafičku umetnost koja je zauvek  trebala da promeni način kreiranja i deljenja vizuelnih informacija. Ovaj dvojac susreo se ranih 1970-tih dok su radili u istraživačkom centru Xerox Palo Alto Research Center (PARC), gde su radili na projektu hardverski nezavisnog sistema za grfiku i štampanje. Inovacija na kojoj su radili zahtevala je kreiranje sopstvene kompanije. Daleke 1982. ovaj dvoja osniva  Adobe Systems Incorporated sa jednostavnom premisom: kako tekst i slike sa računarskih ekrana preslikati na papir. Samo godinu dana kasnije, 1983. ponudili su svetu tehnologiju koja je promenila svet štampe Adobe PostScript. Po prvi put do tada, sadržaj koji se pojavljuje na ekranu mogao je da se istovetno ispiše na papiru. Adobe PostScript je licenciran svim proizvođačima štampača, što je jednom za svagda preokrenulo svet štampanja i utrlo put DTP-u.

Zahvaljujući uspeu PostScript tehnologije, Adobe ulazi na tržište desktop softverskih aplikacija sa Adobe Illustrator-om i Adobe Photoshop softverom— i od tada dizajnerska industrija ide sasvim novim pravcem.

Prema tvrdnjama iz kompanije Adobe, više od 90% profesionalaca koji se bave grafički dizajnom, web dizajnom i obradom fotografija koristi Photoshop. Međutim, Photoshop koriste i arhitekte, inženjeri i razni drugi profesionalci, koji stalno pronalaze nove mogućnosti primene ovog sjajnog softvera za naprednu obradu i analizu fotografija i drugih grafičkih objekata.

Započet kao usputni projekt studenta mašinstva, evoluirao je u porodicu najkorišćenijeg kreativnog softvera i stvorio ogroman uticaj na percepciju ali i evoluciju fotografije. Svakim danom korisnici se okreću Photoshop-ovim aplikacijama kako bi organizovali, obradili, upravljali i čuvali fotografije, na načine, koji su do pojave Photohop-a bili nepoznati.


Najsvežija verzija ovog sada složenog softverskog paketa Adobe Photoshop CS6

Među prvim Photoshop korisnicima bili su grafički umetnici, a vremenom,  pridružili su im se web-dizajneri, video profesionalci, kućni korisnici i profesionalni fotografi. Adobe Photoshop linija prozvoda u proteklih dvadesetak godina za svoje korisnike pomera granice vizuelnog iskustva, a Adobe danas pruža pravu verziju Photoshop-a za za sve vrste korisnika.

Adobe Photoshop porodica proizvoda je vrhunsko okruženje za prikazivanje digitalnih slika, ilustracija na najbolji način, transformisanje slika u bilo šta što zamislite i prikazivanje na vrhunske načine. Svetski standard za uređivanje slika prilikom štampanja i na Webu. Photoshop  je sinonim za vodeću svetsku aplikaciju za obradu slika. Web dizajneri mogu se osloniti na kompletnu povezanost Photoshop-a i ImageReady aplikacije kod kreiranja Web grafike sa izvrsnim eksportom za Web i alatkama za razrezivanje većih slika. Kreirajte kompletan homepage u tabelisa rollover-ima i animiranim gifovima. Photoshop donosi, naravno, i ogromnu količinu alatki za obradu slike za ekransku ili papirnu upotrebu.

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.