Kako dejstvuje GAU-8

Categories TehnologijaPosted on

Naiđoh na veoma redak snimak dejstva obrtnog sedmocevnog automatskog topa GAU-8/A Avenger kalibra 30mm koji radi na Gatling principu. Najpoznatiji je po ugradnji na avionu A-10 (jedan je oborila naša PVO na Kosovu) poznatom kao “bradavičasta svinja” (i “ubica tenkova”), te po ogromnoj kadenci (broju ispaljenih metaka u minuti).

Zahvaljujući kadenci koja dostiže čak 4.000 ispaljenih granata u minuti, ogromnoj skoncentrisanoj udarnoj moći, i po potrebi grantama obogaćenim (kakvo bogatstvo) uranijumom, njegovo dejstvo na oklopna vozila i tenkove učini da najmoćniji oklopnici izgledaju kao švajcarski sir, ali bukvalno.

U našoj avijaciji, pretežno ruskog porekla dominira ruski dvocevni automatski top kalibra 23mm GŠ-23 koji radi po principu po pozajmice barutnih gasova. Iako se radi o potpuno mehaničkom topu (osim inicijalnog nema električnih delova kao GAU-8A), sa samo dve cevi, i on dostiže kadencu odo 3.4oo ispaljenih granata u minuti.

Kako borbeni komplet aviona (maksimum municije koji avion može poneti) čini 25o granata, a  sa kadencom od 50 granata u sekundi, piloti mogu da “istresu” ceo komplet za cirka 5 sekundi. Zato su morali elektronski da se ograniče na rafal od tek nekoliko granata.

U nastavku, evo snimka dejstva na test-stolu:

A ovako to izgleda u praksi:

Please follow and like us:

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *