Kako ćemo se i gde informisati u budućnosti?

Categories Internet, MedijiPosted on

Magazin Baekdal donosi nam veoma interesantan prilog o istorijatu (mas)medija u proteklih 200 godina, ali i daje predviđnje budućnosti informisanja sve do 2025. godine.

Zanimljivo je videti kako se kretao koncept našeg informisanja, od lokalne pijace u 19.-om veku, preko jednosmernih štampe, radija i televizije u 20.-om veku, pa sve od sadašnjeg digitalnog Mashup-a.

Kada pogledate graf, može se uočiti sve gušća i frekventnija smena informativnih kanala ka današnjici, ali i činjenica da se svi kanali i dan-danas koriste – nije bilo onog TV killed the radio star. Svi mediji su i dalje tu, ali imamo sve veći broj kanala i jako brzo se menjaju njihovi prioriteti.

Stigli smo do stanja “Everything is Social” i koncepta Social News, kada bar prema ovoj studiji, dominiraju socijalni mediji, te kada je zbog kompleksnosti i razuđenosti apsolutno nemoguće kontrolisati izvore informisanja.

Istovremeno, od jednog usmerenog izvora, došli smo do tačke kada je svaki pojedinac emiter i ima prividnu moć kontrole informacija. Koncept se totalno menja, i nema više posrednikaakteri vesti direktno je isporučuju krajnjim konzumentima, a ovi opet imaju čitav splet mogućnosti za reakciju, i sve to u gotovo realnom vremenu.

Novi koncept predstavlja tzv. forma ciljanih  informacija (targeted information). Koncept je već viđen kroz radijski RDS (Radio Data System) a u suštini se radi o inteligentnooj emisiji relevantnih informacija pojedincu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *