Jeep Grand Cherokee S Limited 4×4

Categories Automobili, TechnoPosted on

Svakim dana na kolovozima vidimo ima sve više terenskih i SUV vozila, Jeep-ov Grand Cherokee (stigoa na test iz novosadske auto kuće Stojanov) se ipak i pored velike konkurencije uspeo održati kao svojevrsni statusni simbol i simbol pravog terenca. Moćan sa svojih 240 KS iz dizel agregata zapremine 3 litre i veoma prostran, ovaj SUV nudi dosta više od onoga što uobičajeno podrazumevamo pod terminom Sport Utility Vehicle, a to je izraženo paketom opreme “S Limited“.

S Limited” oznaka govori da se radi o najširem i najskupljem paketu opreme koji objedinjuje sve dodatne opcije koje su sadržane u nižim paketima “Laredo“, “Limited” i “Overland“, a toliko je veliki da se u odnosu na Laredo verziju sa istim motorom razlikuje za čitavih 14.000 evra.

Ono što treba naglasiti, je da se unutar tzv. “osnovne opreme” nalazi mnogo toga što se podrazumeva u jednom luksuznom terencu vrednom 40-tak hiljada evra, od svih sistema za pomoć vozaču, preko Bixenon farova do Adaptivnog tempomata koji automatski usporava vozilo ukoliko vam se ispred vozila ubaci neko iz druge trake.

Četvrta generacija luksuznog off-roadera je potpuno obnovljena kako spolja, tako i u unutrašnjosti vozila. Dolazi i sa novim motorima, ali i tehničkim inovacijama kao što su Start-stop system, novi dizel motor i Select-Terrain sistema.

Select-Terrain sistem omogućava optimalnu kontrolu proklizavanja na standardnim putevima ili off-road terenima. Pomoću 5-stepenog selktora moguće je izabrati najoptimalniji kada se vrši koordinacija čak 12 različitih sistema za upravljanje vozilom.

I to nije sve, tu je i Quadra-Lift sistem za podešavanje oslanjanja kojim se obezbeđuje optimalne performanse sistema uz snižavanje i povećanje klirensa na dugme.

Dokazani petobrzinski automatski menjač daje glatko prebacivanje i optimalnu potrošnju goriva zahvaljujući svojoj adaptivnoj elektronskoj kontroli, Electronic Range Select (ERS) interaktivnoj ručnoj kontroli i elektronski moduliranom kvačilu sa konvertorom obrtnog momenta. Nova ručica menjača sa navođenjem i ERS karakteristika omogućavaju vozaču da ručno odabere najbolju brzinu.

Kožni grejani volan je izrađen od pravog drveta, vrhunske izrade, sa elektronskim informativnim centrom na tasterima raspoređenim unutar obruča upravljača, te Uconnect sistemom za glasovno komandovanje podsistemima vozila. Od neuobičajenijih tehničkih detalja pomenuću električno podešavanje položaja papučice kočnice i gasa (kao i volana), a od vrlo praktičnih ekran osetljiv na dodir kojim je opremljen audio-zabavni sistem (40GB HDD) sa 12 zvučnika bogat raznoraznim funkcijam, zatim ParkSense asistencija i pozadinska kamera za parkiranje ParkView.

Tehnologija poboljšava stvari svakoga dana. Kada je u pitanju Grand Cherokee, konstruktori su dizajnirali grupu sofisticiranih uređaja za podršku vozaču koji pomažu vozaču u kritičnim saobraćajnim uslovima.Istakao bih splet sistema Advanced Warning and Adaptive Cruise Control Group iza koga se “kriju” podsistemi:

  • Forward Collision Warning – upozorenje za prebrzo približavanje vozilu ispred koje se proračunava u odnos una vašu brzinu i brzinu vozila ispred vas
  • Adaptive Cruise Control – sistem koji koči i potom ubrzava do zadate brzine ukoliko vam neko na autoputu uđe u putanju iz druge saobraćajne trake
  • Blind Spot Monitoring – sjajna LED asistencija koja vas u bočnim retrovizorima upozorava na predmete koje ne vidite u mrtvim uglovima
  • Rear Cross Path Detection – sistem sa dva radarska senzora u uglovima zadnjeg branika koji olakšava kretanje unazad

Off-Road performanse

Možete očekivati da idete bilo kuda i radite bilo šta (Go Anywhere, Do Anything™ ) u Jeep® vozilu, zahvaljujući preko 69 godina starom, isprobanom i pravom off-road majstorstvu. Postoje dva različita dostupna 4WD sistema koja se mogu odabrati: Quadra-Trac II® i Quadra-Drive® II.

Zadnji Elektronski Diferencijal sa ograničenim proklizavanjem (ELSD) unutar Quadra-Drive II sistema u sklopu sa NV245 aktivnim razvodnikom pogona i elektronski kontrolisanim kvačilom služe za odličnu kontrolu proklizavanja.

Takođe ćete pronaći i limove za zaštitu poda vozila, zadnju pogonsku osovinu koja se podešava radi malih promena tokom putovanja sa normalnom visinom vešanja i novo-postavljeni rezervoar za gorivo koji omogućava da se guma postavi ispod vozila radi dodatnih mogućnosti.

Ukratko

Sve ovo zajedno predstavlja čuveni Jeep “Pođi bilo gde, uradi bilo šta™” stav. Ovo je vozilo koje kombinuje istoriju Jeep brend-a i mogućnosti sa ultimativnim luksuzom. Jednostavno to je Jeep Grand Cherokee.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *