Jedan dan u Zagrebu – BMW nova serija 3

Categories AutomobiliPosted on

bmw3_1< Ceo jučerašnji dan sam, na moje veliko zadovoljstvo, proveo u Zagrebu gde sam imao izuzetnu priliku da se upoznam sa novom BMW-ovom serijom 3 (zvanična prezentacija sledećeg meseca na Ženevskom salonu), u okviru BMW treninga koji je organizovan u prostorijama hrvatske komanije “Tomić & Co” koja je generalni zastupnik i uvoznik BMW Group za Hrvatsku.

Nakon par časova vožnje (par kolega i moja malenkost) stigli smo oko 7 ujutro gde nas je dočekao Zagreb čiji su stanovnici užurbano jurili na svoje dnevne obaveze. Malo lutanja gradom i posle petnaestak minuta ugledasmo velelepno izdanje kompanije Tomić, izgrađeno prema svim zahtevima i standardnima koje propisuje sam BMW. Dočekala nas je srdačna dobrodošlica domaćina koji su nam ponudili osveženje i neizbežnu jutarnju kafu, i to pravu Franck-ovu (stvarno je izuzetna).

bmw3_2Trening, koji je počeko oko 9 sati, trebao je da obuhvati detaljno upoznavanje sa novom “trojkom”, komparaciju sa glavnim BMW-ovim konkurentima u klasi (Audi A4, Mercedes C klase) kao i test-vožnju kako nove trice tako i konkurentskih takmaca. Na našu veliku žalost nismo mogli da isprobamo vozilo i u praktičnoj vožnji zbog poledice i loših uslova za vožnju.

Za ovu priliku BMW je za našeg instruktora odredio, moram reći, izuzetnog Waltera Bachhuber-a, čoveka koji je već 17 godina sa BMW-om, koji vodi školu zimske vožnje u austrijskim Alpima, te vozača koji je čak 3 puta učestvovao na Dakar reliju.

Sve u svemu izuzetan poznavalac automobila i vožnje, a pogotovo karakteristika BMW-ovih vozila. Walter je u tih nekoliko časova uspeo da nam na vrlo plastičan, konkretan i svojstven način dočara sve tehničke prednosti i inovacije nove evolucije serije 3.

Šta reći za novi BMW 3 (E90)? Pa, mogao bi se ispisati ceo roman, ali pokušaću da vam na ovom mestu ukratko predstavim potencijal ovog automobila:

  • kao prvo, motor(i). Gama motora kreće se od onih četvorocilindričnih, do potpuno novih 6-o cilindričnih Valvetronic (druge generacije) inline agregata izuzetnih karakteristika, koji nadmašuju sve konkurente u svojoj klasi. Pošto je kućište motora napravljeno od magnezijumsko-aluminijumske legure (prvi put u svetu) sam motor je lakši u odnosu na prethodnike za 10 kg, što se odrazilo kako smanjenjem utroška goriva za 12 %, tako i dobijanjem dodatnih 27 KS i većim obrtnim momentom.
  • revolucionarni dizajn (eksterijer) koji će kod posmatrača izazvati sve osim ravnodušnosti. Novi BMW 3 je širi i duži od svog prethodnika (E46), stabilnih i dinamičnih proporcija. Dizajn se odlikuje izuzetno dinamičnom, sportskom linijom gde su istovremeno sve klasične spoljne osobine BMW-a (Sicke, hofmeisterknick, grille…) naglašenije u odnosu na predcesore. Izuzetno bitno – međuosovinsko rastojanje je maksimalizovano i najveće je u klasi, što uzrokuje većom stabilnošću uz bolju dinamiku, te veći prostor namenjem putnicima (kabinu).
  • inače sofisticirani enterijer obogaćen je izborom novih materijala, boja i oblika. Ponuđene opcije daju mogućnost čak 624 kombinacije uređenja unutrašnjosti vozila.
  • Korisnički interfejs, u čije kreiranje je bilo uključeno više timova dizajnera i inženjera, i gde je svaki detalj dovoden do savršenstva, stavlja vozača u prvi plan i nudi mu sve potrebno za bezbednu i udobnu vožnju «na dlanu». Tu je i dodatno unapređen poznati iDrive sistem upravljanje svim podsistemima na vozilu koji samo jednim dugmićem menja čitavu gomilu dugmića, prekidača i pokazivača.

Mogao bi da nastavim u ovom smeru i napišem čitavu studiju, ali nije mi to cilj i namera. O ovom automobilu još puno toga se može reći i verovatno će se u bližoj budućnosti reći. Kao primer širine teme navešću samo da beskontakti ključ ima više od 10 funkcija !? (setite se samo ključa svog auta i uvidećete šta sobom nosi ova BMW mašina).

Please follow and like us: