JašaTomić.org.yu – godinu dana posle

Categories Internet, Internet marketingPosted on

Upravo se navršava godina dana od jedne katastrofalne poplave Jaša Tomić (http://www.jasatomic.org.yu/)), a evo ovih dana doživljavamo nove, takođe u Vojvodini, ali na drugoj lokaciji i mnogo širih razmera. Tada, pre godinu dana, dejstvovalo se munjevito i aktivisti iz Jaše Tomić (posebno Spaso Mladenovski) okupljeni oko Medija centra dali su sve od sebe dase njihov vapaj za pomoći i solidarnošću čuje što dalje.

Tek sa postavljanjem automatizovanog Web sajta (http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=580) stvari su se preokrenule u njihovu korist, jer je Web postao njihov “saveznik” i osnovno sredstvo eksterne komunikacije, te u pojedinim trenucima, sredstvo uticaja na vladu i vladine organe i “alat” u probijanju svojevrsne medijske blokade u momentu kada je pretila opasnost da padnu u “medijski zapećak” (slučajno ili s namerom, prosudite sami).

Danas, nakon godinu dana, poplava nema (ali ne znači da ih neće biti) i većina problema je sanirana, a između svega zahvaljujući i radu okupljenih oko Medija centra Jaša Tomić.

Dodatni kvalitet predstavlja činjenica da je sajt prevazišao početnu ideju i cilj, te da je postao mesto okupljanja i sastavni deo života male lokalne zajednice, gde se mogu čuti kako žestoke (http://www.jasatomic.org.yu/?postid=415) rasprave (http://www.jasatomic.org.yu/?postid=351), tako i konstruktivni dijalozi.

Da podestim, ovo selo na granici Rumunije broji samo 3000 žitelja, ali definitivno ima najživlju i najbogatiju Web lokaciju lokalnog karaktera. Zahavaljujući redovnom osvežavanju sadržaja i dobroj SEO optimizaciji sajt dobija veliki broj poseta sa pretraživača, po raznovrsnim terminima, a trenutno aktuelni keyword “poplava“, vodi Google korisnike direktno na sajt Jaše.

Današnji negativni “kontrapunkt” Jaši Tomiću su mesta poput Titela, Žablja, sremske strane Dunava oko Novog Sada i delovi teritorije oko Zrenjanina, te malo unazad – problemi sa klizištima u Šumadiji. Seća li se iko problema sa klizištima? (nije to tako davno bilo, samo par nedelja nas deli od događaja)

Mediji se bave drugim aktuelnostima, a kuće su i dalje srušene ili oštećene, oni su zapali u “zaborav”. Nedostajao im je i nedostaje jedan Medija centar.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *