IS novosadskog Doma zdravlja

Categories Novi Sad, SoftwarePosted on

Doma zdravlja “Novi Sad”, a kako izgleda ponajviše njegov direktor (dr Vasa Petrović), želi da uvede informacioni sistem kako bi se navodno omogućila bolja i kvalitetnija usluga građanima/pacijentima. Navodno je sličan sistem uveden u kraljevački Dom zdravlja i sve lepo funkcioniše.

Sve to stoji, i naravno da je očajnički potrebna informatizacija našeg zdravstva, ali sigurno ne na ovakav način, odole prema gore – “down-top” po sopstvenim “receptima”. O ovom problemu moralo bi sistemski da se povede računa, “od vrha”, što znači od Ministarstva Zdravlja, što je i pokušano u nekoliko navrata, ali se na kraju uvek izjalovilo, i to najčešće zbog uvek aktuelnih gospodina Mite i gospođe Korupcije.

Ukoliko odgovorni ne budu imali ovakav pristup, imaćemo par hiljada “zdravstvenih informacionih sistema” koji će biti raznorodni, nekompatibilni, neefikasni i necelishodni, a tu od centralizovanog zdravstvenig IS-a nema ništa.

O neozbiljnosti namera odgovornih ljudi u novosadskom zdravstvu govori i izjava direktora Doma zdravlja dr Vase Petrovića data za “Dnevnik” (27.04.2004.), a evo samo nekih segmenata njegove izjave:

Pored baze podataka potrebno je i pravljenje programa i umrežavanje svih računara. Za velike dispanzere, kao što je Liman, informacioni sistem košta preko tri miliona dinara.

Najodgovorniji u Domu zdravlja, iako se verovatno već negde “stručno” posavetovao, razdvaja projektovanje baze podataka od tzv. “pravljenja programa”, kao da je reč o dva totalno razdvojena procesa (pa se ta dva procesa onda verovatno posebno tarifiraju), te istovremeno procenjuje da je za ovaj posao potrebno 3 milona dinara. Kako li je samo procenio ovu cifru?

Please follow and like us:

1 comment

  1. Pa lepo, verovatno je Gospodin Mito “tezak” 300.000 dinara.. A kad se uzme da je Gospodin Mito obicno 10% od cifre vrednosti posla, lako se dodje do racunice.. :)))

Comments are closed.