Integralni informacioni sistem

Categories SoftwarePosted on

Moja firma, PIK-Bečej Poljoprivreda AD nalazi se u procesu prelaska na novi integralni informacioni sistem. Trenutni IS je tzv. parcijalni IS firme ABsoft koja radni na DOS platformi i zadovoljava samo potrebe regulisane zakonima, dok daje vrlo malo upravljačkih informacija namenjenih top menadžmentu. A i te informacije dolaze sa zakašnjenjem.

U sklopu navedene migracije na novi IS je i izvor najoptimalnijeg gotovog rešenja (procenjeno je da bi razvoj potpuno nobog bio nerentabilan), koje po pozivu predstavljaju domaće informatičke kuće. Baš juče svoje rešenje predstavilo je IT preduzeće “Micro Computer Software” iz Pirota (na čijem je čelu mr Mitko Minić), koje je po opštem mišljenju poprilično dobro, s tim da su zbog specifičnosti naše veoma rezuđene poljoprovredne delatnosti potrebne izvesne izmene i dorade postojećeg gotovog rešenja.

Ceo prestavljeni IS zasnovan je na samo 8 osnovnih dokumenata, koji se u sistem unose samo jednom i od tada su dostupni svim modulima IS-a. Ono što je i najbolje kod prezentovanog rešenja je analitika, tj. modul za vrlo složene ekonomske analize i izvođenje simulacija (za potrebe službe plana i analize).

Please follow and like us:

4 comments

 1. Posebna stvar na koju treba obratiti pažnju pri izboru bilo kog većeg informacionog sistema je interoperabilnost sa ostalim informacionim sistemima, ili barem lakoća da se na datoj platformi takva interoperabilnost omogući. Pre ili kasnije (ja pretpostavljam već kroz par godina) pojaviće se problem povezivanja korporativnih informacionih sistema sa npr. bankarskim IS, poreskim IS a, zašto da ne, i sa sistemima većih poslovnih partnera. Treba odabrati sistem (platformu) koji će ovo za kratko vreme (čitaj ne previše para) omogućiti. Između redova – insistirajte da pored lepih izveštaja i grafikona za top menadžment sistem može da uvozi i izvozi podatke u neki široko prihvaćeni oblik – čitaj XML.

  Pozdrav!

 2. Mladene, pre svega, hvala na savetima. Sve ovo, i jos sire, nam je poznato. Za sada trazi se resenje koje ce najpribliznije podrzavati nas poslovni sistem, a tek onda idu svi specificni zahtevi, od funkcionalnih do implementacionih. Ali kao sto ti je verovatno poznato, IT struka samo daje sugestije i predloge, dok menadzment u stvari “preseca”.
  Videcemo sta ce do kraja biti.

 3. haha, mitko legenta.. :-P

  btw, jel ispričao svoju čuvenu anegdotu “koliko košta jedan IS?” — “košta koliko i jedan auto”..

  koja legenta.. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *