Google upozorava: Ne kreirajte sadržaje smo zbog prodatih linkova!

Categories SEOPosted on
Google

Google

Ove nedelje, Google je objavio zanimljiv blog post nazvan “A reminder about links in large-scale article campaigns“.

Sam naslov ne dosnoi ništa novo na polju SEO a što već nismo znali, a to je da će Google penalizovati gostojuće blog postove ili članke namenjene isključivo link-bildingu ukoliko je namera da se manipuliše Google rezultatima pretraga.

Kao što većina webmastera već zna, ukoliko Google prepozna ovakve aktivnosti penalizovaće datu stranicu tj. ignorisati odlazne linkove, ili u gorem slučaju penalizovati ceo domen.

A Google pretpostavlja nekoliko faktora koji dovode do penalizacije:

  • veliki broj linkova bogatih ključnim rečima koji upućuju ne jednu web-lokaciju
  • masa istih članak objavljenih na mnogim različitim web lokacijama
  • Korišćenje  iznajmljenih autora članaka koji nemaju pojma o temama o kojima pišu
  • Korišćenje istog ili sličnog sadržaja u većem broju različitih članaka – alternativno, dupliciranje celog sadržaja članaka na istom  domenu (u ovom slučaju se preporučuje upotreba rel=”canonical”, kao dodatak rel=”nofollow”)

Sv ovo je manje -više poznato, ali je takođe poznato da “SEO stručnjaci” upravo ovo rade, a neki su čak i plaćeni od strane klijenata. Doduše nisu plaćeni za runiranje pozicije sajtova njihovih klijenata, ali je to često rezultat njihovih aktivnosti.

Na pitanje, da li je na pomolu nova promena algoritma i dodatnih “ručnih” podešavanja – Odgovor je jasan “Da”. Prema iskustvu Google će vrlo brzo demonstrirati “kontra mere”.

Please follow and like us: