Google Maps 4.6 za Android

Categories Google AndroidPosted on

Google je na svom mobile blogu objavio da je nadgradio sjajnu aplikaciju Google Maps za Android, zajedno sa pripadajućim aplikacijama Places (više se ne zove Places Directory) i Google Latitude. Na mom root-ovanom 1.6 Androidu Google Maps se zaustavio na verziji 3.3, a potraga za preko Android Marketa ne daje rezultate.

Zato nije loše pretražiti .apk fajlove, a najlakše ih je pronaći na Droid developerskim forumima. Tako nađoh odgovarajući .apk u verziji 4.6 koja od sada podržava i uređaje na verzijama 1.6 pa naviše.

Instalacija je oko 5 Mb i tekla je glatko, a nakon istalacije očekuje vas sasvim novi interfejs kako samih mapa tako i Places i Latitude apliakcije. Što se tiče mapa glavna novost je polje za pretragu na osnovnom ekranu i drugačije obeležavanje ključnih tačaka, a pritiskom na zabeleženi POI dobija se nekoliko opcija – od momentalnog voice pozivanja, preko linka do detalja, do linka za navigaciju.

Uređen je i ekran POI tačaka (zapravo Places deo) koji je pregledniji i dobio je pojačanje u infografici.

Places aplikacija je totalno izmenjena tako da umesto liste prikazuje listu ikonica, preko koje se doalzi do tematski podeljenih POI-ja. A pored standardnih opcija imate i dugme More Options koje nudi deljenje POI-ja, dodavanje u kontakte i lokalnu kontekstualnu pretragu. Takođe, tu jei More info link koji vodi do web verzije Google Maps sa mnogo više detalja.

Latitude aplikacija za deljenje lokacije sa prijateljima je “ušminkana” uz dodavanje opcija poput Sharing-a gde određujete nivo deljenja lokacija, a tu je i Real-Time updateing za praćenje prijatelja u realnom vremenu pod uslovom da oni imaju istu mogućnost na njihovom aparatu.

Uglavnom, radi se o sjajnom setu sistemskih aplikacije koje ne bi trebali propustiti.

Please follow and like us: