Google GDrive ipak stiže

Categories GooglePosted on

Još pre par godina govorkalo se o Google mrežnom servisuza smeštaj i skladištenje fajlova, popularno nazvan GDrive. Prema tim prvim “Cloud Computing” najavama, Google je trebao da korisnicima obezbedi besplatan veliki smeštajni prostor za fajlove, dokumente, prezentacije i sve druge forme u digitalnom formatu.

Krenulo se stidljivo sa Google Documents servisom gde se kao primarno postavljalja mrežno kreiranje, obrada i kolaboracija na deljenim dokumentima. Jučerašnje saopštenje ukazuje da će nam Google obezbediti u “cloudu” čak 1 GB slobodnog prostora za skladištenje fajlova do 250 MB pojedinačne veličine. Tako naše dokumente možemo okačiti na mrežu, bez potrebe da ih nosimo na laptopu ili USB flešu, a možemo im pristupiti sa bilo koje tačke na planeti putem Interneta.

Ako već sada otvorite vaš Google Docs nalog videćete vaše interne foldere, i deljene foldere. Zanimljivo je da je tu sada, među “internim” folderima i Google Chrome Bookmarks folder tako da imate svoje omiljene linkove na svakom računaru na kome se prikačite na mrežu. Nadalje, oni koji koriste plaćeni servis imaće mogućnost sihnronizacije mrežnih i desktop foldera, te najverovatnije direktan pristup ovim Google “mrežnim diskovima”.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *