Google Earth “pokrio” Beograd

Categories Google, InternetPosted on

Par nedelja koristim Google Earth i sve sam više oduševljen. Besplatnu verziju možete skinuti odavde, a pre nego što uopšte i započnete skidanje, treba da znate da morate imati dobar Internet link (najmanje 128kbps).

Od nedavno detaljnim fotografskim mapiranjem pokrivena je i šira teritorija Beograda pa se preko Google Earth-a može doći do veoma zanimljivih mikro-lokacija i saznanja. Evo jednog primera nivoa detaljnosti ovih integrisanih satelitskih foto snimaka. Na donjoj slici je prikazan vojni aerodom Batajnica na kome sam radio do 2000. godine iz perspektive sa nekih 10.000 metara.

Pravi primer mogućnosti fokusiranja je sledeća slika na kojoj je prikazana poletno-sledna staza (PSS) koja je najviše nastradala u bombardovanju NATO pakta 1999. godine. Ova PSS, kako se može videti, nije još obnovljena, konkretno se mogu videti i krateri nastali od udara bombi i raketa.

Sledi još jedna fotka sa prikazom stajanke aviona transportne avijacije (An26 i Jak) i ostale infrastrukture.

Kada vidite ove satelitske fotke koje su namenjene javnoj upotrebi, onda se zamislite, kakvi tek snimci su dostupni vojnim strukturama SAD-a i ostalim svetskim (tehnološkim) silama.

Please follow and like us:

7 comments

 1. Citat Dragan Dinic:
  Sjajan zapis. Nisam se igrao sa google earthom neko vreme, bas cu danas da pogledam kako BG izgleda, posto znam da ranije nije bio “podrzan”.

  Tako je, nije bio pre par nedelja, a juče kad sam bacio pogled vidim Da je Beograd “detaljiziran”.

  Citat Dragan Dinic:
  Inace, ja sam sluzio deo vojnog roka na Bataji (u 352-goj eskadrili) tamo negde 1994 god (od maja do septembra).

  E, onda smo se možda i sretali, pošto samja bio u to vreme u VTR-u.

 2. Sjajan zapis. Nisam se igrao sa google earthom neko vreme, bas cu danas da pogledam kako BG izgleda, posto znam da ranije nije bio “podrzan”.

  I ja stalno ponavljam tvoju konstataciju sa kraja zapisa (cime li tek oni raspolazu kad nama ovo daju javno na uvid). Inace, ja sam sluzio deo vojnog roka na Bataji (u 352-goj eskadrili) tamo negde 1994 god (od maja do septembra).

 3. pa nema par nedelja .. ima otprilike vec mesec dana .. od kad se igram sa njim .. e sad sto se tice amera i njihovim satelita .. ne razlikuje se to mnogo .. osim sto mogu da vide kolko je sati na rucnom satu,i sto to vide u realnom vremenu :)

 4. Program je nevidjeno dobar!!! Kad smo vec kod aerodroma, obratite paznju na gustinu kratera na aerodromu Ponikve, izmedju Uzica i Bajine Baste.

 5. U susednoj Mađarskoj (a i u Hrvatskoj) i kod sela od nekoliko stotina stanovnika naznačena su imena ulica ali ne i u Beogradu. Zašto ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *