Google Drive se gasi!

Categories GooglePosted on

Google Drive

Svojevremeno, preciznije u januaru 2010. baš na ovom mestu pisao sam o novom Cloud servisu koji će Google ponuditi korisnicima pod nazivom GDrive. I stvarno, te godine Google je ponudio korisnicima određenu količinu besplatnog prostora na mreži koji su mogli koristiti za smeštaj svojih fajlova.

Taj prostor je vremenom rastao (startovao od 1Gb) i dostigao skoro 20Gb besplatnog prostora i bio je deljen sa ostalim Google servisima. I tako je bil osve do dana današnjeg, a od starta je prošlo tačno 7 godina. Danas smo iz Google dobili obaveštenje da će kompanija Google ugasiti Google Drive servis, sistem koji su takođe korisnici koristili za sinhronizaciju između lokalnih uređaja i Google Clouda, te smeštaj fajlova.

Ključni datum je 12. mart 2018. kada če se , bar prema najavi, ovaj servis totalno ugasiti. Korisnici koji koriste Google Drive mogu da ga koriste i dalje s tim što se prvo gasi podrška 11. decembra 2017, a par meseci kasnije 12. marta servis više neće biti dostupan.

Za sada, Isključivanje-gašenje servisa je veoma nejasno i nije jasno da li to znači da će Google ukloniti klijenta iz svojih web-entiteta ili će blokirati komunikaciju klijenata sa Google Drive diskovima “u oblaku”:

With this launch, Google Drive for Mac/PC is officially deprecated. It will no longer be supported starting on December 11th, 2017, and it will shut down completely on March 12th, 2018.

Već u oktobru, Google Drive će svim korisnicima objaviti obaveštenje i upozorenje o gašnju servisa. Da ne bude zabune, prostor na mreži će biti dostupan ali kroz druge servise kao što su Google Backup and SyncDrive File Stream.

 

Please follow and like us:

2 comments

  1. Slucajno nabasah na ovaj tekst. GDrive je postao sinonim za novi smak sveta. :)
    Salu na stranu, nema poente nagadjati, ukoliko se zaista ugasi (sto ne verujem da ce se desiti uskoro) o tome ce njegovi korisnici biti obavesteni na vreme, jer ga mnogi koriste poslovno.

Comments are closed.