Google-automobil samostalno prešao 225.000 kilometara

Categories Automobili, Google, TechnoPosted on

Ukoliko niste znali Google istraživači rade čak i na polju automobilizma i unapređenja saobraćaja, odnosno na polju poboljšanja sigurnosti i efikasnosti (ekonomiji) vožnje.  U cilju rešenja prevencije saobraćajnih nezgoda –  Google je kreirao automobil koji samostalno može da vozi od tačke A do tačke B bez ikakve ljudske intervencije.

Cilj je naravno unapređenej sigurnosti u saobraćaju, oslobađanje slobodnog vremena (ne morate trošiti vreme i pažnju na vožnju) i smanjenje emisije štetnih gasova.

Zato, Google je kreirao vozilo (adaptirana Toyota Prius) koje je samostalno prešlo čitavih 225.000 kilometara! (ukupna kilometraža koju je zabeležio tahograf)

Ovaj Google automatizovani automobil koristi video kamere, radarske senzore i laserske daljinomere kako bi “video okolni saobraćaj”, te naravno detaljne mape za navigaciju tokom vožnje zacrtanom trasom. Sve ovo omogućeno je korišćenjem  Google-ovih data centara, koji su bili sposobni da isprocesiraju ogroman broj informacija koje je prikupljao robot-automobil tokom vožnje.

U vezi ovog revolucionarnog eksperimneta, Google CEO Eric Schmidt izjavio je da “veliki bug predstavlja činjenica da su automobili izumljeni pre računara,” jer da je bilo obrnuto ljudima ni ne bi bilo predodređeno da voze i ne bilo bilo saobraćajnih nezgoda.


Google robotsko vozilo u vožnji

Naravno, Google je ovo sve napravio na iskustvima DARPA izazova gde je veliki broj univerzitetskih timova kreirao sopstvena robotsa vozila. Da podestim samo, na temeljima DARPA istraživanja nastao je i Internet, tako da nije čudo da DARPA finansira ove projekte jer ima u vidu njihovu vojnu namenu.

Već sada, na osnovu ovog Google dometa mogu da zamislim vrlo brzo kreiranje robotizovanih borbenih vozila i tenkova sa svom mogućom vaternom moći kako se kreću ratištem i uništavaju sve pred sobom. Već sada, delimično robotizovano to rade bespilotni dronovi u Avganistanu i Pakistanu, dok ćemo na ovu civilnu upotrebu popričekati.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Sjajna stvar! Ne mogu se setiti detalja, ali je pre (recimo) godinu dana odrzano takmicenje koje je organizovala americka vojska. U pitanju je bila upravo pomenuta tema – automatizacija upravljanja vozilima. Pobedniku je sledila vredna novcana nagrada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *