Google audio-indeksiranje i pretraživanje

Categories Google, Internet, linkoviPosted on

 

Ono na čemu Google već dugo radi u okviru svojih laboratorija konačno dobija svoje prave obrise, tako treba uskoro očekivati da ćemo zahvaljujući usavršenoj funkciji za prepoznavanje govora (speech recognition) vrlo uskoro moći da pretražujemo audio-video zapise širom Weba.

Google servis Google Audio Indexing ili skraćeno GAudi, ponudiće uskoro korisnicima mogućnost pretraživanja audio-video zapisa na YouTubeu na osnovu u prepoznatih izgvorenih reči u video snimcima i indeksiranim u velikoj bazi podataka. Za sada, u ovom Beta periodu, Google Audio Indexing nudi pretraživanje govora američkih političara u okviru aktuelne kampanje za predsedničke izbore.

Radi probe zadao sam ključnu reč "Serbia" kako bi video gde se mi "mali" pozicioniramo u okviru govora američke političke elite. Za sada nema statistike, ali se može videti da ima nekih 70 rezultujući multimedijalnih zapisa gde se pominje Srbija i Srbi, a kako su posebno izdvojeni McCain i Obama kao glavni pretendenti, moguće je posebno videti i njihove selektovane video zapise i govore sa pominjanjem Srbije.

McCain nas pominje u 3 video isečaka, a Obama u čak 7, na žalost uglavnom u negativnom kentekstu. Ono što je još bolje segment gde se pominje tražena reč može da se linkuje i sa preskokom brzo da se dođe do njega.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *