Godina za nama

Categories BlogosferaPosted on

Uđosmo u finiš, a prođosmo i kroz cilj 2007., pa kako je i red, evo kratkog pregleda odlazeće godine ali u kontra-blog hronološkom formatu ;)

Januar 2007.Početkom januara Google predstavio prilično moćnu aplikaciju SketchUp i omogućio korisnicima Gmail fetchovanje mailova sa drugih naloga. Narodna biblioteka Srbije omogućila je online pristup kapitalnim materijalima iz svoje riznice.

Neslavan pokušaj Turističke ogranizacije Srbije da na CNN-u promoviše Srbiju i njena bogatstva, kako sada možemo videti, nakon iznetih ekonomskih poakazetelja, rezultati ove kampanje bili su prilično jalovi.

Krajem januara predstavljena redizajnirana "Politika", a u maloprodaji pojavili se Windows Vista i MS Office 2007.

Februar 2007.Do nas je stigla revolucionarna igračka mašina – Nintendo Wii sa intrigantnim interfejsom. Testirana je "gomila" hardvera (Nokia 6085, HTC MTeoR, Olympus μ 725 SW, Nokia N70…), štampano izdanje čuvenog Wired-a se redizajniralo, a predstavljena je i prva reklama za dolazeći iPhone.

Mart 2007.U martu najavljena je privatizacija novosadske softverske kuće Energosoft koju sam ovde na blogu i predstavio kao zanimljivu investiciju, koja je kasnije i prodata izvesnom beogradskom kupcu za preko 1 milion evra. CPG je pokrenula dva nova izdanja, a u Novom Sadu je održan 6. Sajam medija. Google je kupio statistički alat Trendalyzer čije je deo funkcija kasnije ugradio u Gogole Analytics. Do mene je stigao neobičan i veoma zanimljiv komad 3D periferije.

April 2007.Pokrenut Joost servis online TV na zahtev, iako je prilično zahtevan po pitanju konekcije, pokazao se veoma dobro na našim ADSL vezama. Pojavila se nova forma P2P razmene sadržaja, a u isto vreme u Srbiji se pojavio prvi pravi korporativni blog. U Novom Sadu primećeno par gerila-marketing kampanja, a i građevinari pokazali svoju domišljatost. Internet probija granice naše planete, i dohvata starnicu "Mir", a u najavi je i veza ka Marsu.

Maj 2007.Sa prvim lepim danima u Pančevu desilo se prvo regionalno okupljanje domaćih blogera. Na Internetu, domaća ispostava McCann-a pokrenula novi sajt i blog, a nemački Audi predstavio svoj web TV kanal. Kao i svakog maja Novim Sadom "protutnjao" je čuveni Poljoprivredni sajam zajedno sa svih 600 hiljada posetilaca. Nakon puno vreme, uspeo sam da oživim Personal magazin, koji sada azuzima značajno mesto među srbijanskim IT medijima.

Jun 2007.U junu, u grad stižu prvi cirkusi, a ja se odlučio da mnoštvo dobrih fotki podelim sa drugima putem Flickr Pro naloga. Ekipa iza čuvenog Movable Type-a najavila opensource verziju, da se ove najave pre par dana i ostvarile. Za kolege iz firme, postavili smo prvi mobilni i gejmerski blog. Krajem juna predstavljen iPhone i krenula iPhonemanija, ali samo u SAD.

Jul 2007.Konačno stiže i zasluženi godišnji odmor ;) Imao sam prilike da vidim i to Nokijino čudo od 1200 € koje se nije moglo pohvaliti ničim osim materijalima, ali je zato HTC Touch bio pravo iznenađenje. Domaći online servis Donesi.com krenuo je u prvu promotivnu kampanju, a domaći web preduzetnici su nakon uvršavanja srpskog jezika u AdSense imali problema sa naplatom Google čekova.

Avgust 2007.U sred leta, Telekom Srbija i ISP provajderi obradovali su nas najavom dvostruko bržeg ADSL-a po istim cenama. iPhone se uveliko hakuje i koristi van oficijelnih mobilnih mreža, a Google najavio naplatu većih poštanskih sandučića Gmaila. Na konferenciji o privatnosti jedna od vrućih tema bila je ona vezana za tzv "re-targeting", odnosno samonavođene web reklame, a jedan od uzroka nastajanja nove forme oglašavanja je i sveprisutno baner-slepilo.

Septembar 2007.Stiglo nam to dugo očekivano ADSL ubrzanje, a takođe na domaćem Internet polju desilo se veoma bitno odobravanje .RS domena od strane ICANN-a. Uprava najavila skoro gašenje čuvenog Business 2.0 magazina, a domaći web bogatiji za Vukajliju. U septembru nas je oduševio kratki film Kloda Leluša iz 70-tih godina. Najčuveniji kubanac Fildel Kastro izlazi iz bolničke izolacije i to u Adidas trenerci.

Oktobar 2007.Googleova Picasa dostupna i na mobilnoj platformi, a iz Google takođe stiže novi AdSense distributivni kanal. U oktobru, predstavljena je i finalna, stabilnija prva verzija Joosta, u Novom Sadu održana sedma Sinergija, te sa blogovanjem počeo i Vesa Jevrosimović, a ja sam se oduševio novim iPod Touch-em.

Novembar 2007.Neumorni Google najavio saradnju sa MySpaceom a njegov servis Picasa podržao srpski jezik, da bi krajem meseca lansirao Android. Na kratko, previše kratko ;) vreme isprobao sam novu Opel Corsu OPC, a opet na polju hardvera, ali ručnog, u punom svetlu izgustirao sam najmoćniji Windows Mobile sistem. Održan je i drugi BlogOpen, ovoga puta u Novom Sadu, a u Beogradu prvi Web festival.

Decembar 2007.Početkom meseca pokrenuo sam malu anketu koja je za cilj imala da utvrdi u kolikoj meri mogu da prihoduju domaći blogeri, da bi na kraju i uvideli pravo stanje stvari. Personal magazin je konačno dobio odgovarajuće web ruho, a promena se ubrzo pokazala kao veoma opravdana i svrsishodna. Do nas je stigao i čuveni BlackBerry, a Google nas je iznenadio "pokrivanjem" Novog Sada detaljnim satelistskim snimcima i e-sandučićima koji su prešišali 6GB kapaciteta. I kao šlag na torti, u poslednjim danima 2007. godine registrovani su prvi .rs nacionalni domeni koji bi trebal ida najave bolju i uspešniju novu godinu na našem delu Interneta.

EpilogIako ova mala retrospektiva podseća na sentimentalna ispovedanja Baneta Bumbara, bila je ovo odlična prilika da i sam, sa vama, prođem kroz dešavanja tokom prošle godine i steknem neku zaokruženiju sliku o godini koja je iza nas.

Please follow and like us: