Globalni prevodilac za WP

Categories CMS, WordPressPosted on

Kao što većina korisnika WordPressa zna, bez obzira kakva funkcionalnost na blog-sajtu im je potrebna, gotovo je sigurno da već postoji i da se može naći u Plug-in repozitorijumu. Tako je i sa mogućnošću internacionalizacije, odnosno funkcije automatskog prevođenja sadržaja bloga/sajta na druge jezike.

Na raspolaganju je više različitih WP dodataka za prevođenje, ali se nekako kao najefikasniji plugin pokazao Global Translator. Global translator je besplatan, open source WordPress plugin koji može automatski da prevede sadržaj WP instalacije na 48 različitih jezika., među kojima je naravno i srpski, te jepodržano prevođenje na ostalih 47 jezika sa izvornog srpskog, u našem slučaju.

Takođe, pored mogućnosti prevođenja možete birati i engine za prevođenje, a na raspolaganju su  Google Translation Engine, Babel Fish, Promt i FreeTranslations.com. Svaki od pomenutih je dobar, i možete ih iskoristiti i testirati, te primeniti, a  sve u zavinosti od adekavatnosti prevoda.

Oslonac na besplatne engine nosi i rizik da vaš sajt zabrane, bar privremeno, usled velikog broja upita za prevodom koji može da bude uzrokovan visokom posećenošću. Global translator ovo predupređuje keširanjem već prevednih stranica, te autoamtskim “čišćenjem” keša kako ne bi zagušili sopstveni sistem i ostali aktuelni u smuslu sadržaja.

I još nešto, ne manje važno, Global translator je SEO optimizovan tako da sve keširane stranice dobijaju svoj URL preko Sitemap funkcije, tako da ih indekseri prilikom sledećeg narednog indeksiranja ubacuju u bazu linkova.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *