Gericom Hummer 2440C

Categories HardwarePosted on

Nakon dužeg vremena iščekivanja, ukazala mi se povoljna prilika za nabavku novog lap-top računara. Nakon konsultacija sa kolegama i pregleda silnih testova po IT časopisima, izbor je pao na Gericom Hummer. Ovaj računar je po renomiranom hrvatskom časopisu PCChip dobio etiketu “Best Buy” proizvoda sa obzirom na najpovoljniji odnos cena-kvalitet u konkurenciji 54 testirana prenosnika.

Model Hummer 2440C dolazi sa “stonim” Intel procesorom na 2,4 GHz, 256 Mb RAM-a i diskom od 40 gigabajta. Tu je i vrlo dobar CD RW/DVD combo uz koji se isporučuje Nero OEM 6.0.012 za “prženje” diskova. Takođe, paket dodatnog besplatnog softvera uključuje Windows XP (Home Edition) i PowerDVD player za gledanje DVD filmova. Od portova tu su čak 5 USB (2.0) portova, paralelni port, port za mikrofon i slušalice, PS2 port, S-video izlaz i VGA izlaz. Naravno tu i portovi za mrežni priključak i modem.

Ekran ovog prenosnika je zaista izvanredan (rezolucija 1024 x 768), jasan i oštar, veličine punih 15,1″, “pogonjen” je Intelovom 82845G karticom. “Testirao sam” karticu sa par 3D igara i zaista fino dejstvuje. Nema zapinjanja i animacija je tečna. Ugao jasnog prikaza je nešto manji, ali to nije problem jer je naravno, nemenjen jednokorisničkom radu, a za prikaz “širim masama” tu je VGA izlaz.

Ono što je jako bitno kod prenosnika su baterije (akumulator Li-Ion), koje slično onima na mobilnim telefonima, moraju da se “formiraju”. Stoga, svako ko nabavlja nov prenosnik mora da povede računa o ovom detalju. Po proizvođačkoj preporuci, za pravilno formiranje baterije dovoljno je 3 potpuna punjenja i pražnjenja baterije. Savetovavši se sa dilerom, čuo sam preporuku da ova brojka može da ide i malo više. U nezahtvenom radu, baterija “izdrži” preko 2 sata, a u zahtevnijem režimu rada (kada radi optički uređaj ili intenzivnije HD) nešto ispod toga.

Tastatura je odlična, robusna i u isto vreme “mekana” i prijatna za rad. U prvi mah, malo je teže navići se na nešto drugačiji raspored tastera u odnosu na stone tastature. Najveći problem predstavlja taster [Ctrl] koji nije u krajnjem donjem levom uglu, već je ta pozicija rezervisana za [Fn] funkcijski taster, što je malo nezgodno za sve one koji su navikli na automatiku [Ctrl+C], [Ctrl+V] i sl. Samim tim za jednu poziciju je izmešten i [Win] taster, tako da kod korišćenja ovog tastera treba malo “izviti” ručni zglob. Sa ostalim tasterima nema problema, ugodno i logično su raspoređeni.

Uz Hummer se isporučuje i upotrebljiva torba od skaja, finog dizajna, ali ipak nešto manjih dimenzija. U centralni prostor taman staje računar, te nema dodatnog mesta za AC adapter, ali se on ipak može smestiti u dodatne džepove. Ipak je potrebna nešto veća torba kako bi sve potrebno stalo i kako bi se komfornije nosio ovaj prenosnik nemale težine (oko 3,3kg).

Please follow and like us:

15 comments

 1. lojpur
  Citat:
  uzeo sam neku fakturu za Hummer na 2,6 sa ati 9600, 512ddr, 60Gb, sa dvd/rw, pa sada malo gledam sta sam uzeo i dali da uplacujem ali sudeci po vasim komentarima nisam pogresio mada sam i dalje malo sumnjicav po hummer pitanju.. inace cena je manja od 1000e

  Kod mene je u aktivnoj upotrebi jedan Hummer skoro godinu dana i mogu ti reći da nemam neke posebne zamerke. Radi korektno.

 2. Huh ;)
  Mene je skoro identicna konfiguracija, sa Fujitsu-Siemens markom, na 24 rate, kostala nekih 400€ vise (od kojih banci ide oko 200, ostalo je PDV) :(

  Jos mi reci da je i tebi garancija 2 godine pa da pocnem da ridam ;)

 3. Garancija je dve godine, cena je 1200 EUR, 24 rate bez kamate, žiranata, čekova i bilo čega drugog. “IT Computers” stavlja admin. zabranu na primanja u visini rate i toje to. S tim, da je njihovo diskreciono pravo kome će odobriti kredit, s obzirom na firmu u kojoj ste zaposleni.

 4. taj laptop inace u firmi Procesor u Banja Luci kosta 1050EUR na 24ratepa sad malo smrcajte obojica

 5. Pa za te pare može da se kupi neka centrino platforma. Ja sam pazario za firmu (doduše pre skoro godinu dana) IBM ThinkPad T40 i mogu samo da kažem – prezadovoljni smo. Iako smo “roknuli” dobrih 100.000 dinara, vredi svaku paru (jel’ to beše najmanja novčana jedinica?).
  Ne znam, Gericom mi zvuči nekako low-end.

 6. Ja ga imam od decembra 2004 godine i zadovojan sam sa njim. Platio sam ga 750 eura bez PDV-a. Takodje u tu ponudu nije uračunat ni softver, dobija se samo knoppix 3.6. Ja sams a njim zadovoljan jedina mana mu je što mu je plastika nešto lošija (ali nemožeš sve da dobiješ za te pare).

  Cena mu ni sada mije nešto preterano pala za razliku od ostalih, što nešto treba da znači.

  P.s. Preporučujem ga.

 7. uzeo sam neku fakturu za Hummer na 2,6 sa ati 9600, 512ddr, 60Gb, sa dvd/rw, pa sada malo gledam sta sam uzeo i dali da uplacujem ali sudeci po vasim komentarima nisam pogresio mada sam i dalje malo sumnjicav po hummer pitanju.. inace cena je manja od 1000e

 8. Da li moze da se kod nas nadje baterija za Gericom hummer 2340 XL?Ako mooze pleease pomagaj…..
  Hvala

 9. Citat Ivan:
  Da li moze da se kod nas nadje baterija za Gericom hummer 2340 XL?Ako mooze pleease pomagaj…

  Pošto je generalni uvoznik Gericom kod nas niški Pakom, treba proveriti kod njih.

 10. pre 2 god sam dobio na poklon ovaj laptop.vrlo malo sam ga koristio(gledanje slika i dokumenata) i sad bih ga prodao,ali problem je sto pojma nemam kolika mu je cena!?Ako iko zna neki sajt ili da mi kaze cenu,bio bih vrlo zahvalan :)..

Comments are closed.