Flickr: Fotografija u 2017.

Categories FotografijaPosted on
Nikon Nikkor 35mm 1.8G

Početak decembra uobičajen je period u godini za svođenje računa. Setimo se samo raznih Google statistika, ekonomskih pokazatelja, infografika i raznorodnih (ne)uspešnosti. Svi “veći” igrači predstavljaju preseke pa je tako i servis Flickr predstavio zanimljivi pregled 2017. godine u domenu fotografije.

U nekoliko blog postova predstavili su veoma zanimljive statistike najpopularnijih foto-žanrova, zatim su kompeklsnim algoritmom predstavili Top 25 fotografija u 2017. i  na kraju su predstavili tehničko-tehnološku stranu fotografisanja širom sveta.

Tehnička strana fotografije

Zanimljivo, i pomalo očekivano, fotografije načinjene pametnim telefonima dostigle su 50% ukupnog broja uploada, uz rast od 2% u odnosu na 2016.!

Istovoremno, raste broj DSLR fotosa – i to mnogo značajnije – sa 25% u 2016, procenat DSLR fotki dostigao je čak 33% ukupno upload-ovanih fotosa u 2017.

U isto vreme, opet indikativno, fotke sa point-and-shoot su prepolovljene s velikih 21% na 12% tokom ove godine.

Iz ovoga se mogu izvući zanimljivi zaključci:

  • zahvaljujući pametnim teleofnima i njihovim moćnim kamerama point-and-shoot aparati odlaze polako u istoriju
  • polako ali sigurno raste broj foto entuzijasta, naprednih foto-amatera (tzv- prosumera), a s tim i broj DSLR uređaja i DSLR fotki

Manje interesantno, ali opet dobar pokazatelj, u domenu brendova prednjače iPhone uređaji, dok je  u dumeni DSLR aparata Canon ispred Nikona za par procenata razlike.

Top fotografije po zemljama

Još jedna zanimljiva statistika fotografija je pregled Top fotki po zemljama iz kojih su autori.  Algoritam je takođe isti onaj pomenuti, kompleksan ali pravedan :) pa tako možemo videti po Top 15 fotki iz USA, Nemačke, Indije ili Francuske.

Top 25 fotki u 2017!

Flickrov algoritam koji je pobroja i sintetizovao sve uploade, šerove, lajkove i preglede selektovao je ovih 25 prelepih fotografija, i otkrio izuzetne autore. Pravo otkrovenje je autorka prve fotke u 2017. a to je Iwona Podlasinka koja je predstavili čitav bajkoviti opus dečijih fotografija.

say goodbye...

Iza svake njene fotografije u čijme su centru deca, stoji neka priča koja se da naslutiti. Bajkovita i čarobna…

Moje fotke na FLickru

Polako ali sigurno prešao sam cifru od 7.000 fotografija koje sam predstavio putem ovog servisa, još od 2006. godine. Inače, ovo je jedan od retkih servisa koji koristim u kontinuitetu od 11 godina. Sve te fotke zabeležile su ukupno 3,5 miliona pregleda!

New Nissan Qashqai

Radi lakšeg pregleda, sve fotke možete videti grupisane po albumima. Ove godien, dominiraju fotke automobila, ali sportska fotografija.

Vip Beach Masters turnir 2017

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.