Fiskalne kase Ei Informatika

Categories Ekonomija, IA-UI-HCIPosted on

Pošto u našoj kompaniji imamo i maloprodajne objekte, te dva ugostiteljska i jednu veleprodaju, Zakonom podpadamo pod obavezu uvođenja fiskalnih kasa na POS lokacijama. S tim u vezi mi u IT sektoru dobili smo zadatak da prihvatimo nabavljene fiskalne kase (dobavljač Ei Informatika), proučimo ih i izvršimo pripreme i trening osoblja koje će raditi na njima. Izabrane su dva fisklana uređaja, ili tačnije elektronske registar kase sa fiskalnim memorijama:

 • Olivetti EI Logic – fiskalni uređaj za za vođenje do 6000 artikala, najveća i najrobusnija kasa koju nudi Ei Informatika.
 • EI Colibri STN – fiskalni uređaj za vođenje 4000 artikala sa mogućnošću registrovanja 2418 dnevnih izveštaja.

Olivetti EI Logic

Kako i u nazivu stoji, proizvodi se po licenci italijanskog Olivetti-ja, a radi se o uređaju koji, kako se ispostavilo, i nije baš najpogodniji za potrebe naše fiskalizacije. Radi se o modelu koji je samo lokalizovan za naše uslove, bez ikakvih preko potrebnih funkcionalnih podešavanja.

Uređaj dolazi sa dva displeja, jedan je za operatera, a drugi za kupca, stim da ovaj drugi nije osvetljen tako da je njegovo iščitavanje otežano. Postojeća tastatura, vidi se, nije projektovana za ovu svrhu i namenu, pa su je inženjeri u Ei Informatici, priveli novoj nameni i to vrlo loše. Raspored tastera je katastrofalan, tako da je inače tastatura vrlo lošeg kvaliteta gotovo neupotrebljiva. Valjda se misli da ni neće biti mnogo korišćena zbog povezivanja kase sa bar-kod čitačem.

Uređaj dolazi sa potpuno neupotrebljivim obimnim Uputstvom za upotrebu, koje odlikuje konfuznost rečenica, nedostatak bilo kakve organizovanosti i arhitekture informacija, grafičke ilustracije su primitivne i nerazumljive, dok je izbor vrste fonta i primenjeni “stilovi” ne diferenciraju dovoljno različite elemente ovog dokumenta. Uz pomoć ovog uputstva moćićete da uradite vrlo malo toga. Slično je i sauputstvom za korišćenje programa za unos artikala u memoriju kase. Pročitajte sledeću rečenicu i sve će vam biti jasno:

Citat:

Ako želimo da ubacimo novi artikal u tekst boksovima desno od grida unesemo tip bar koda, bar kod, naziv artikla, cenu i odeljenje a zatim kliknemo na dugme ubaci novi.

Korisnički interfejs

Korisnički interfejs je loše koncipiran, kontrole za unos neadekvatne i nisu organizovane sledeći neki tok ili scenario upotrebe. Aplikacija navodno dozvoljava uvoz tabela sa podacima artikala iz drugih baza podataka, ali klimom na kontrolu [Čitanje iz fajla] ne nudi se koje sve tipove baza može da uveze. Takođe, nigde nije naveden format sloga za import podataka. Ovo ide sve do toga, da ni tabularno kretanje kroz interfejs nije uopšte uređeno.

Program (softverska aplikacija) koja dolazi uz model Open/Logic, a služi za automatizaciju unosa podataka o artiklima, je takođe konfuzan, neintuitivan i zbunjujućeg nepreglednog UI-a, a sve to je smešteno u prozor fiksnih dimenzija tako da nema mogućnosti povećanja radnog prostora. Aplikacija komunicira sa kasom preko vrlo sporog serijskog interfejsa (RS 232, kao gotovo i sve ostale kase u ponudi), a dodatnu otežavajuću okolnost predstavlja EPROM radna memorija kod koje nema mogućnosti sekvencijalnog pristupa podacima. Zbog ovoga izmena podataka makar jednog sloga (artikla) forsira brisanje/upis celog sadržaja memorije. Upis izmena samo jednog od 4 sloga (artikla) koliko smo ukupno uneli, trajala je čitava 2 minuta.

Ei Colibri STN

Ova kasa manjih gabarita u odnosu na prethodnu je već nešto drugo. Rađena je po licenci i u saradnji sa bugarskim proizvođačem STN-om. Solidnije je konstrukcije, kompaktnija je i lakša, ali generalno gledano problem možda samo izabrani ugrađeni termalni štampač (APS MP205). On je jako bučan i stvara znatne vibracije, ali je štampani otisak vrlo dobar.

Takođe, Uputstvom za korišćenje, koje dolazi uz kasu, je mnogo bolje, detaljnije i razumljivije u odnosu na ono Logic-ovo. Sadržaj je dobro struktuiran, sa jasno označenom hijerarhijom elemenata dokumenta, a grafički elementi su mnogo bolji, ilustrativniji, a samim tiv i više upotrebljivi.

Kasa ima dva displeja, i oba su osvetljena, a karakteri se jasnije prikazuju u odnosu na prikaz kod prethodno opisanog uređaja. Tastatura je vrlo solidna (robusnija u poređenju sa modelom Logic), kao i obeležavanje i način rasporeda tastera.

Uz Colibri dolazi poseban softver za unos artikala koji je takođe bolje odrađen od onog Logic-ovog. UI je bolje i intuitivnije organizovan, ali pati od sličnih propusta kao i prethodni (tabulatori, nedefinisan tip fajla export/import, nema Hint poruka, nedefinisan slog i sl.). Nijedan od programa nema ugrađen [Help], ali dolaze sa uputstvima u *.PDF formatu, koje je opet bolje odrađeno kod modela Colibri.

Please follow and like us:

9 comments

 1. Molim vas za odgovor da li je obaveza
  koriscenja fiskalnih kasa, po najnovijim
  izmenama zakona, izuzeta za veterinarske
  ambulante.

 2. Interesuje me informacija
  gde mogu da se obucim za servisiranje i odrzavanje fiskalnih kasa u Beogradu i okolini?

 3. interesuje me da li mi mozete poslati softver za Olivetti OPEN model za punjenje kase, bio bih Vam zahvalan! Unapred hvala!

 4. Nenad
  Citat:
  interesuje me da li mi mozete poslati softver za Olivetti OPEN model za punjenje kase, bio bih Vam zahvalan! Unapred hvala!

  Na žalost, Nenade, nisam imao prilike da se susretnem sa ovim tipom kase.

 5. Na stranici link imate tekst uredbe, i tu su tačno (član 30.) navedeni privredni subjekti koji moraju da uvedu fiskalne kase, kao i dinamika uvođenja. Nigde se ne spominju veterinarske ambulante, ali ne znam pod kojom granom se vodi davanje vet. usluga. U svakom slučaju, ako ste registrovani kao pravno lice, verovatno podpadate pod 5-ti stav “ostale samostalne radnje koje vrše promet proizvoda na malo i pružaju usluge građanima.”,

 6. zanima me ko radi fiskalizaciju kasice EI Colibri STN u beogradu, posto sam nekako skapirao da su podeljeni u klanove gde svako radi samo jedan deo trzista kasa …

 7. Da li postoji način da se pomoću nekog softvera očita sa kase Colibri prodata količina robe u toku dana i ista da se snimi u neki od poznatih formata?

 8. sve sto vam treba u vezi fiskalnih kasa ciji je proizvodjac ei informatika tu sam.sale

 9. Sale, pa posto si ljubazno ponudio pomoc da je iskoristimo. Treba mi algoritam po kome se racunaju kontrolne sume na kraju svake komande izmedju fiskalne kase Colibri i racunara.
  Uputstvo za komunikaciju sam dobio od Ei Informatike ali u njemu nema objasnjenja algoritma. Da li je ovo namerno ili slucajne, ne znam. Ovu informaciju od njih dosad nisam uspeo da dobijem.
  kontakt: [email protected]
  Unapred zahvalan. Srdjan

Comments are closed.