Ericsson na Mobile World Congressu 2013

Categories TechnoPosted on

Ovogodišnji Mobile World Congress 2013 (MWC 2013) u Barseloni aktivno učešće uzelo je  preko 72.000 poslvnih ljudi iz 200 zemalja sveta, aiz domena mobilnih tehnologija. Slogan ovogodišnje manifestacije bio je “istražite novi mobilni horizont“, i zapravo je doneo predstavljanje noviteta i vizija vodećih svetskih dobavljača telekom i mrežne opreme, te mobilnih terminala svih vrsta i namenskih aplikacija.

ericsson

Takođe, ove godine sajam-kongres je bio održan u novom, 50% većem prostoru  u Fira Gran Via, na čak 240.000 kvadratnih metara i moram napomenuti da je sav taj prostor bio popunjen. Ceo sajma je bio pokrivensa   270 Wi-Fi hot spotova, plus ad-hoc mreže na štandovima svih izlagača koje ste mogli da koristite po potrebi. NFC tehnologija je postala sastavni deo MWC-a, te se uz pomoć NFC telefona moglo ulizaiti na sajam, preuzimati dodatne informacije i moglo se plaćati po restoranima i taksi vozilima.

Većina velikih globalnih proizvođača moblne opreme i servisa se potrudila da adekvatno predstavi sopstveni portfolio jer se ipak radi o B2B skupu rezervisanom za poslovne sastanke i ugovaranje novih poslova.

Ipak, od svih prisutnih brendova najzapaženiji nastup, po utisku većine, bio je onaj  kompanije Ericsson. Za nas kao krajnje korisnike Ericsson sa svojim proizvodima i uslugama je “nevidljiv” jer se radi o proizvodnom porfoliju koji radi u backendunije vidljiv ali bez njihovih tehnologija telekom i mobilni operatori ne bi mogli da rade.

Ericsson-ov štand na MWC13 bio je najveći, najosmišljeniji i najupečatljviji, sa izrazitim fokusom na predstavljanje sopstvenih potencijala. Za razliku od recimo azijskih konkurenata na čijim štandovima  su bili uglavnom nekompetentni reprezenti sa lošim znanjem engleskog jezika, Ericsson je kreirao heterogeni “mali grad” nazavan Ericsson City sa 40-tak prezentacionih tačaka, a na svakoj je bilo od 3 do 7-8 uniformisanih hostova – dobro prippremljenih, kompetentnih i otvorenih za sva pitanja.

Ericsson se ove godine fokusirao na nekoliko tema:

  • Telecom / IT konvergencije – Promišljanje o  potencijal koji ICT – konvergencija telekoma i IT – ima na preoblikovanje kompletne industrije
  • Kapitalizaciju potencijala – na temu podsticanja rast prihoda, sa naglaskom na kupac sa rastućim potrebama za uslugama koje omogućuje mobilni širokopojasni pristup
  • Isporuka vrhunskog korisničkog iskustva – Promišljanje kako zadovoljiti i nadmašiti očekivanja klijenata, jačanje poslovne strategije u skladu sa potražnjom za end-to-end korisničko zadovoljstvo
  • Postizanje operativne izvrsnosti – Kako povećati iskoristivost IT imovine kako bi se smanjiili operativni troškovi i kako podržati  poslovnu strategiju telekom operatora na najefikasniji, agilan i inovativan način.
  • Uspeh kroz performanse mreže – Kako usavršiti isporuku širokopojasnih usluga kroz postojeću i novu mrežnu infrastrukturu, u korist  strategije poslovanja operatera

Takođe, kao kompanija sa velikim brojem inovacija  Ericsson je predstavio i nekoliko veoma zanimljivih novih tehnologija.

Tehnologija umreženih prozora

Jedan od istraživačkih projekata nazvan Window of Opportunity u kojem kompanija testira šta se dešava kada se klasični stakleni prozori koriste kao antene za povezivanje uređaja. Ericsson je demonstrirao kako upotrebom providne antene čak i običan prozor može da postane deo mobilne širokopojasne mreže, povećavajući na taj način jačinu signala u zatvorenim prostorima i pružajući neuporedivo bolje korisničko iskustvo.

Digitalna televizija nove generacije

Novost je korišćenje MPEG-4 AVC jedinice za linearnu i on-demand distribuciju SD i HD sadržaja, kao i nagrađivani Ericsson Multiscreen Middleware. Ericsson je do sada potpisao više od 240 IPTV ugovora sa operatorima širom sveta.

Ericsson 5G za Umreženo društvo posle 2020.

Posle 2020. godine, količina mobilnog saobraćaja će biti 1000  puta veća nego danas, dok će brzina pristupa biti 10 do 100 puta viša! Kako bi se operatori i provajderi nosili sa takvim izazovima u Umreženom društvu (Networked society)Ericsson radi na novim tehnologijama i nadogradnji postojećih sa ciljem stvaranja efikasnije, skalabilnije i sveobuhvatnije mreže. Ericsson smatra da će 5G tehnologija odgovoriti na sve izazove i korisnicima ponuditi neuporedivo bolje iskustvo.

Projekat ELVIIS – Umreženi automobili

Ericsson rukovodi  istraživačkim projektom ELVIIS (Electric Vehicle Intelligent Infra Structure – što bi u prevodu značilo razvoj inteligentne infrastrukture za električna vozila). Cilj ovog projekta jest razvoj inteligentnog koncepta kontrole, merenja i plaćanja električne energije prilikom punjenja električnog vozila.

Inovativni istraživački projekat proteže se kroz nekoliko industrijskih grana, a ima za cilj da omogući mobilnu povezanost u električne automobile, te tako identifikuje i otkloni sve prepreke bezbrižnom korišćenju električnih vozila u svakodnevnom životu.

Keynote

Pogledajte i keynote predsednika i CEO Hansa Vestberga koji je svima poželeo dobrodošlicu u ‘Ericsson City’ na Mobile World Congress 2013:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *