Društvene mreže kao izvorište informacija

Categories Društvene mreže, MedijiPosted on

Koliko zapravo savremeni mediji prate trendove u pokušaju da opstanu govori i podatak da je agencija Associated Press postavila početkom januara posebnog menadžera za društvene medije i prikupljanje informacija iz sfere onoga što nazivamo frontalnim, građanskim novinarstvom.

Specifičnost agencije je da većinu produkovanih sadržaja objavljuje preko posrednika, te da tako nema direktan kontakt sa konzumentima vest, ali ova agencija svakako računa i na krajnje konzumente kao izvorište vesti gde dolazimo do fenomena kolaborativnog novinarstva. Tako je još od bombaškog napada u Oklahoma sitiju i kasnije napda 11. septembra, počela sa korišćenjem informacija i snimaka prikupljenih na terenu od samih aktera.

Širenjem i procvatom Internet društvenih mreža, postalo je mnogo lakše deliti informativne sadržaje, a samim  novinarima kojih u agenciji ima oko 3000 širom sveta mnogo je lakše da dođu u interakciju sa akterima i krajnjim konzumentima. Prema rečima same menadžerke Lauren McCullough, već sada društveni web mediji imaju centralnu ulogu u njihovom  prikupljanju informacija. AP-ovi novinari su aktivni na stranicama društvenih mreža i prate trendove.

Takođe, AP ne samo da koristi medije da prikuplja vesti, već sopstvene izvore vesti prilagođava društvenim medijima, omogućavajući lakše involviranje krajnjih konzumenata, te kaskadno širenje informacija, a kao primer prilagođenog izvora navodi se loakcija wintergames.ap.org koja će biti njihov izvor vesti sa Zimske olimpijade u Vankuveru koja počinje za 8 dana. Ova web lokacija prilagođena je društvenoj interakciji i nudi widget aplikacije koje se mogu koristiti za posvezivanje sa drugim društvenim medijima.

Sve u svemu, novinarska profesija mora da evoluira i prilagodi se novonastalim odnosima, pokušavajući da i dalje odgovori na esnafske imperative da budu tačni, brzi i precizni.

Please follow and like us:

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *