Dronovi koji bi mogli pomoći hlađenju reaktora u Fukušimi

Categories TechnoPosted on

Još u vreme Černobilske katastrofe helikopetri su korišćeni za gašenje požara i hlađenje reaktora, ali osnovni proble njihove upotrebe bio je nezaštićenost helikopterskih posada. Većina pilota i mehaničara angažovanih oko gašenja požara u Černobili je vrlo brzo umrlo od posledica radijacije. Problem ukazuje i na rešenje – a rešenje je u upotrebi bespilotnih letelicadronova – kakave se već koriste za borbene zadatke u Avganistanu i Pakistanu.

Već nekoliko meseci velika kompanija Lockheed Martin i Kaman Aerospace testiraju u pustinji Arizone bespilotnu drone verziju KMAX sinhroptera (synchropter) — dvoelisnog helikoptera kojim se daljinsku upravlja uglavnom za građevinske radove. A ideja o daljinski kontrolisanom helikopteru je patentirana od strane izumitelja sinhroptera Charlesa Kamana još 1954. Japanci su već poslali neke upite ka Kaman Aerospace ali još nema zvaničnog odgovora iz ove kompanije (naime letelica je još u test fazi).

Please follow and like us:

1 comment

  1. Oprostite, Po mom skromnom znanju, koriscenje ove vrste tehnike i da je maksimalno operativna, u smislu bacanja vodenih bombi,da vodenih bombi na ovde ovako osetljive instalacije sto ne znate moguc moment akcidenta, za razliku od sumskih pozara ili Cernobilja gde je 90% slucaja vec odigran, mozda i nekih drugih potreba ali ne za ovde ne za ovaku katastroficnu mogucnost gde bez malo jos uvek morate moliti svaki atom za pokornost.

Comments are closed.