Domaća štampa na Web-u

Categories IA-UI-HCI, Web designPosted on

Web sajtovi naših novinskih kuća su poprilično nekvalitetno odrađeni (upravo – “odrađeni”, jer se drugačije ne može ni kvalifikovati), čini se na “brzu ruku”. Ono što je zanimljivo je da iza najposećenijh sajtova domaćih dnevnih novina, kao što su Politika, Danas ili Dnevnik, ne stoji nikakav CMS, odnosno bilo kakav sistem za organizaciju i preyentovanje sadržaja. Bar ovi sajtovi ne kubure sa sadržajem i problemom kako ga generisati, oni su praktično najbogatije domaće lokacije, što se sadržaja tiče.

Kao što rekoh, nema CMS-a, te se sav IA svodi na nekakvu hronološko-hijerarhijsku oraganizaciju direktorijuma i stranica. Stranice su urađene u “nakaradnom” HTML-u koji je daleko od onog standardizovanog, odnosno preporučenog. Nadalje, osnova sajta lista Danas i dalje se bazira na prokaženim frejmovima (kao i list Blic), a upotreba CSS-a je kod svih njih je u nekakavom rudimentarnom obliku. Velika je šteta za ove medije što ne koriste velike mogućnosti koje nudi web, u svakom smislu i pravcu.

Koliko je CSS formatiranje moćno pokazuje i sledeća CSS vežbica u kojoj sam pokušao da štampanu formu (naslovnica) beogradske Politike prebacim na Web. Uspeo sam, bar po meni, vrlo verno da “preslikam” štampano izdanje:
Politika za Web – obratite pažnju na formu, sadržaj je nebitan. Čisti CSS, bez i jedne HTML tabele. Prikaz je veran u svim novijim browserima, a najvernije se “renderuje” u Mozili.

Please follow and like us:

6 comments

 1. Moram priznati da si se lepo potrudio i da stvarno izgleda OK. Jedan lep dizajn sličnog tipa je i ovaj http://www.csszengarden.com/?cssfile=/091/091.css&page=2.

  Ne svidja mi se jedino što hover na linkove u footeru “sakriva” linkove.

  PS: To što iza njihovih sajtova ne stoji CMS je njihov problem. Ljudi ne kontaju prednosti dobrog sistema za upravljenje sadržajem. A kad uspeš to da im objasniš i kažeš cenu tek onda izgube volju za njim :)

 2. Ilija – Onaj na Zengarden-u je istog tipa, samo je malo prostiji. Linkovi u footeru nisu bitni, te stoga nisu ni “trimovani”.

  Mungos – Naravno da prikazana forma nije prikladna za Web, a kako ste dobro primetili, ovo je samo demonstracija CSS “sile”. Što se tiče online štampe, preferiram već navedene, a dodao bih tu “Digital Web”, ako govorimo o funkcionalnim, upotrebljivim rešenjima.

 3. Heh, moja omiljena tema. Praveći servis Naslovi.net koji automatski skuplja i indeksira članke sa domaćih novina, upoznao sam se sa svim amaterizmom na ovim sajtovima. Tek kada izučavate detaljno sajt vidite kakvih sve “bisera” ima, kako prilikom arhiviranja kopiraju ceo sadržaj prethodnog dana u drugi direktorijumu koji npr. ima naziv 2004/Avgust16, a kad je vikend dvobroj u pitanju 2004/Avgust17-18, kako se dešava da promene sadržaj stranica ali linkovi po kategorijama ostanu da ukazuju na sadržaj od prethodnog dana. Ja se pitam kako se autori koji ažuriraju ove sajtove ne odluče nešto da promene ne bi li sebi olakšali svakodnevni posao. Da ne pominjemo naravno da ne postoji nikakvo pretraživanje.

  Da bude crnje, Politika je od nedavno uvela novi dizajn koji na prvi pogled kao i koristi neki CMS. Međutim, arhiva se sastoji samo od dva poslednja dana a URL je npr. http://www.politika.co.yu/nakjuce/default.asp.htm Znači vest nema jednistveni URL, već je čas “juče” čas “prekjuče” čas “nakjuče”. Zbog ovoga sam i izbacio Politiku iz izvora koje Naslovi.net indeksiraju.

 4. Na temu look and feel štampanih izdanja online: Coudal.com

  P.S. Gorane, planiraš u dogledno vrijeme da središ formatiranje teksta u komentarima (tagovi
  , i koji nisu podržani u Bblogu).

Comments are closed.